Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Staden säger upp avtalet med Carema

Stockholm stad säger upp avtalet med Carema Care avseende driften av äldreboendet Koppargården i Vällingby.

Det meddelade finansborgarrådet Sten Nordin på en presskonferens i dag.

–  Som en direkt följd av den senaste tidens skriverier säger vi upp avtalet med Carema Care AB. Driften övergår nu i kommunal regi.

Tidigare hade stadsdelsförvaltningen lämnat över ärendet till kommunstyrelsen med en rekommendation att säga upp avtalet.

Stockholm stad stoppar alla centrala upphandlingar inom äldreomsorgen tills vidare. Detta i väntan på ny lagstiftning och i väntan på att staden ska gå igenom hur upphandlingarna genomförs.

Det berättade finansborgarrådet Sten Nordin och äldrerådet Joakim Larsson vid en snabbt inkallad presskonferens på förmiddagen.

Stockholms stad aviserar också att den tänker genomföra fler oanmälda inspektioner, detta som ett sätt att ytterligare säkra kvaliteten inom äldreomsorgen.

Staden ska också inrätta en helt ny inspektionsenhet inom äldreförvaltningen. Den nya enheten, som ska bemannas av läkare och sjuksköterskor, ska komplettera de kontroller som stadsdelsförvaltningarna genomför i dag. Till den nya enheten ska det också gå att lämna anonyma tips.

– Jag är helt övertygad om att vi har en bättre äldreomsorg i dag än för tio år sedan. Men med tanke på den senaste tidens skriverier krävs radikala tag för att få en äldreomsorg som vi är nöjda med, säger Sten Nordin, finansborgarråd i Stockholm, med anledning av beslutet att stoppa alla upphandlingar inom äldreomsorgen tills vidare.

– Vi vill ge oss själva tid för att gå igenom hur upphandlingarna sker, säger han till TT.

Situationen inom äldrevården, särskild när den bedrivs i privat regi, har hårt kritiserats i mediegranskningar de senaste veckorna.

Carema Care har fått kritik för kvaliteten på två av sina äldreboenden i Stockholmsområdet: Koppargården i Hässelby-Vällingby och Tallbohov i Järfälla kommun. Det har främst gällt dåligt hygien, personalbrist och därmed otillräcklig vård av de gamla.

I går meddelade politiker i Falu kommun att de överväger att bryta sitt avtal med Carema. Detta bland annat efter uppgifter om att en dement man med dödsångest lämnats ensam att dö framför en påslagen tv på Korsnäsgården i Falun.

Carema har också kritiserats för sitt system med bonusar och aktieoptioner för företagets chefer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.