Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 02:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/stadsmissionen-haller-oppet-aven-for-den-med-hosta-ingen-ska-behova-bo-pa-gatan/

Sverige går samman

Stadsmissionen håller öppet – även för den med hosta: “Ingen ska behöva bo på gatan”

Peter är noga med att tvätta händerna. "Jag tvättar dem med tvål och vatten så ofta jag kan och har möjlighet". säger han.
Peter är noga med att tvätta händerna. "Jag tvättar dem med tvål och vatten så ofta jag kan och har möjlighet". säger han. Foto: Anette Nantell

Stockholms stadsmissions akutboende för män tar emot runt 80 hemlösa dagligen. Under den senaste veckan har antalet ökat – och man fortsätter att hålla dörrarna öppna även för dem med symtom som hosta. 

– Vi får bortse från oss själva, annars har de här människorna ingenstans att sova, säger Cornelia Bratt, ombud på Stockholms stadsmission. 

På Fleminggatan vid Fridhemsplan samlas flera av samhällets utsatta. Stockholms stadsmissions akuta Bocenter är för många ett tillfälligt hem och en möjlighet till vila. Uppe på övervåningen sitter Peter och flera andra av de inneboende och fikar. 

Samtalet handlar till stor del om oron för smittspridning, men oron för att bli utestängd från det svenska samhället är desto större. 

– Jag har varit hemlös till och från sedan 1997. Nu under coronatider när de stänger ner allting så blir det ännu svårare att hitta någonstans att bo. Det är sådan jädrans tur att Bocenter finns, bara man följer deras regler har man tak över huvudet, säger Peter.

Peter är nyklippt och vill se hur frisyren ligger innan fotograferingen. "Du ser jättebra ut", säger enhetschefen Susanne Rosén. "Det får duga", säger Peter.
Peter är nyklippt och vill se hur frisyren ligger innan fotograferingen. "Du ser jättebra ut", säger enhetschefen Susanne Rosén. "Det får duga", säger Peter. Foto: Anette Nantell

Folkhälsomyndigheten rekommenderar Sveriges befolkning att stanna hemma vid symtom som snuva och hosta – rekommendationer som hemlösa har svårt att förhålla sig till. Cornelia Bratt menar att Stadsmissionen följer dessa men att det är en prioriteringsfråga att hålla verksamheten öppen under coronatider.

Till skillnad från andra verksamheter har människor med en bokning på Bocenter möjlighet att isolera sig i ett eget rum. Under tider där smitta sprids är det en stor fördel. 

Cornelia Bratt, ombud på Stockholms stadsmission.
Cornelia Bratt, ombud på Stockholms stadsmission. Foto: Anette Nantell

– På de flesta akutboenden måste man dela rum då är det betydligt större smitttorisk. Vi behöver prioritera de hemlösa före personal för att kunna hålla öppet, jag kan bli smittad men då stannar jag hemma direkt, säger Cornelia Bratt. 

Besökarna på den öppna verksamheten har ökat allteftersom att andra ideella verksamheter behövt dra ner på sina erbjudanden. Vanligtvis snittar Stadsmissionen i Stockholm på 70 till 80 besökare, men i dag tar de emot upp mot 90 per dag. 

– Om det blir tuffare restriktioner är jag orolig för att människor inte ska kunna tillgodose sina basbehov, som ett mål mat om dagen och sin hygien. Det är klart man tänker utifrån sitt eget ansvar i det här, att minska smittorisken. Mitt ansvar blir att får jag minsta symtom så går jag hem, det kan inte en hemlös person göra, säger hon. 

Susanne Rosén, enhetschef på Bocenter, tillsammans med Peter.
Susanne Rosén, enhetschef på Bocenter, tillsammans med Peter. Foto: Anette Nantell

Personalen på Stockholms stadsmission lägger stort fokus på att tydliggöra vikten av en god hygien och att hålla avstånd till andra människor.

– Många av dem som besöker oss tampas med större faror än Corona just nu, så som psykisk ohälsa och att de kan bli överfallna på stan. Men det är vår uppgift inom personalen att informera om att nysa i armvecket. Vi har många riskgrupper här, flera med diabetes och människor som har dragit på sig lunginflammation för att de har sovit ute under vintern, säger hon. 

På hissdörren är informationslapparna på plats. Däremot är uppmaningen att man ska stanna hemma vid minsta symtom övertäckt med ett vitt papper. "Just här uppfattades den informationen som ett slag i magen, så vi valde att ta bort det", förklarar enhetschefen Susanne Rosén.
På hissdörren är informationslapparna på plats. Däremot är uppmaningen att man ska stanna hemma vid minsta symtom övertäckt med ett vitt papper. "Just här uppfattades den informationen som ett slag i magen, så vi valde att ta bort det", förklarar enhetschefen Susanne Rosén. Foto: Anette Nantell

Många av dem som besöker den öppna verksamheten och Stadsmissionens Bocenter lider redan av hosta av andra skäl, det är då svårt att avgöra om någon är smittad av Corona.

– På boendedelen har vi restriktioner att är du sjuk på något sätt så håll dig på rummet. Du får gå på toaletten, men vi kommer med maten till rumme, säger Bocenters enhetschef Susanne Rosén.

Susanne Rosén, enhetschef på Bocenter, tar hand om kartonger med kläder, lakan och andra saker som människor har skänkt till Stadsmissionen.
Susanne Rosén, enhetschef på Bocenter, tar hand om kartonger med kläder, lakan och andra saker som människor har skänkt till Stadsmissionen. Foto: Anette Nantell

Peter bor på akutboendet där man har tillgång till tv som står på dygnet runt. Han upplever att nyheterna om smittan kan bli överväldigande men att trakasserierna i samhället är det som skrämmer honom mest.

– Jag kan inte ta mig till olika ställen som sjukhus längre. Jag åkte tunnelbana häromdagen och då kommer det en vakt och stannar hela tåget för att fråga vart jag ska åka. Jag var tvungen att uppge en plats och undrar ens om det är lagligt att göra så, det är trakasserier. Jag är inte djävulen bara för att jag är hemlös, säger han med ett besviket uttryck.

”Jag vill sprida glädje omkring mig. Det är bra att tak över huvud garantin finns, om det skulle försvinna framöver är det ju kört”, säger Peter.
”Jag vill sprida glädje omkring mig. Det är bra att tak över huvud garantin finns, om det skulle försvinna framöver är det ju kört”, säger Peter. Foto: Anette Nantell

Peter drar fram sin hand och pekar på en köldskada han fick under förra vintern. Vanligtvis skulle han beskriva sig själv som en glad person, men utvecklingen leder till att hemlösa känner sig ännu mer trakasserade. 

– När man inte har någonstans att sova så blir man ofta bortskuffad av någon väktare. Och det är inte kul att sitta på McDonald's under hela natten och inte ha en krona, säger han. 

– Jag vill sprida glädje omkring mig. Det är bra att tak över huvud garantin finns, om det skulle försvinna framöver är det ju kört.