Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Stark kritik mot förslaget om utökat sjuklöneansvar

Annika Strandhäll (S).
Annika Strandhäll (S).

Regeringens förslag om ökat sjuklöneansvar för arbetsgivare får tung kritik från remissinstanserna. Men socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) tänker fullfölja planerna.

I april lanserade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll ett förslag som går ut på att landets arbetsgivare ska vara med och betala kostnaderna för långtidssjukskrivna. Bakgrunden är en lång period av ökade sjukskrivningar och dystra prognoser även för de kommande åren. Enligt förslaget ska arbetsgivarna stå för 25 procent av ersättningen efter 90 dagars sjukskrivning.

I förra veckan gick remisstiden ut och kritiken är inte nådig.

”Ett ytterligare ekonomiskt ansvar enligt föreslagen modell skulle innebära negativa effekter på alla plan för alla inblandade”, skriver till exempel Sveriges kommuner och landsting, SKL, i sitt remissvar.

Flera arbetsgivarorganisationer invänder mot att förslaget innebär osäkerhet för företagen när det gäller kostnader för de anställda. Ett stort antal remissinsatser pekar samtidigt på riskerna med att människor med en svag ställning på arbetsmarknaden eller en sjukdomshistoria kan få ännu svårare att hitta en anställning.

”Vi ser en uppenbar risk för att våra förbunds medlemmar, som redan i dag har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden, kommer möta ännu större svårigheter om förslaget genomförs”, skriver Handikappförbundet.

Annika Strandhäll säger att hon inte är förvånad över de remissvar som kommit in men att situationen är sådan att något måste göras.

– Politikens ansvar är att våga föreslå även sådant som vi vet innebär att vi inte kommer att få någon hurra-kör bakom oss, säger hon.

Hon tillägger att hon kommer att ta till sig av kritiken mot riskerna för selektering på arbetsmarknaden.

- Det är de delarna av kritiken som känns tyngst och mest relevanta. Det vore dumt att säga att det här förslaget är inget problem när det gäller selektionen på arbetsmarknaden. Min uppgift är att väga den risken mot det problem som regeringen har att lösa med sjukskrivningarna, säger Annika Strandhäll.

Hon avfärdar kritiken om att förslaget kommer att slå hårt mot landets företagare.

– Jag tycker att det är olyckligt när vi har arbetsgivarorganisationer som trissar upp en stämning som skapar en oro hos små- och medelstora företag som är helt onödig.

Hon upprepar också att regeringen sträckt ut handen till arbetsmarknadens parter för att de ska bidra till att hitta en lösning.

– Om man är så starkt kritisk skulle jag föreslå att man väldigt aktivt jobbar på att hitta en väg framåt.

Annika Strandhäll har inga planer på att dra tillbaka förslaget.

– Vi ska naturligtvis se över vad vi kan förändra och förbättra men i ett läge där vi har 200 000 sjukskrivna och prognoser på ytterligare 40 000 de kommande åren så är det inget alternativ för oss att avstå från att lägga förslag, säger hon.

Fakta. Några av remissvaren

• Arbetsgivarverket: ”… anser även att förslaget riskerar att leda till ökad selektering på arbetsmarknaden.”

• LO: ”… anser att den tidsram för att involvera parterna i processen … inte är realistisk.”

• Kommunal: ”… anser att förslaget om medfinansiering kan innebära risker för att arbetsgivare i ännu större utsträckning än i dag väljer att anställa på begränsad tid.”

• Almega: ”… anser att förslaget kommer att påverka företagens vilja och förmåga att rekrytera.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.