Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Stark kritik mot myndighetsflytt

Experter på strålsäkerhet är starkt kritiska till regeringens beslut att flytta Strålsäkerhetsmyndigheten från Stockholm till Katrineholm.

– Det är helt enkelt farligt, säger professor Andrzej Wojcik.

Att flytta Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, skulle kunna leda till kaos, menar Andrzej Wojcik, professor i strålningsbiologi vid Stockholms universitet.

– Jag och mina kolleger är mycket oroade. SSM spelar en viktig roll för att säkerställa en hög nivå av strålskydd i Sverige. Det kräver väldigt specialiserad kunskap och kompetens, säger Andrzej Wojcik.

SSM är en av de sju myndigheter som regeringen vill omlokalisera till andra delar av landet. 120 jobb från SSM ska flyttas till Katrineholm, enligt förslaget.

– Jag förstår att regeringen vill decentralisera, men några myndigheter spelar en central roll tryggheten i samhället, säger Andrzej Wojcik.

Många av medarbetarna på SSM har doktorerat, och myndighetens långa och samlade erfarenhet som skulle gå förlorad, menar han.

– Om myndigheten flyttar kommer många att sluta. Jag förväntar mig inte att det finns nytt folk med rätt kompetens i Katrineholmsområdet.

Efter kärnkraftsolyckan i Fukushima hade myndigheten dagliga möten med regeringen i Stockholm.

– SSM:s roll för att behålla beredskapen om något händer är oerhört viktig. Om delar flyttar till Katrineholm kommer den inte att kunna reagera så fort det behövs, säger Andrzej Wojcik.

Myndigheten står dessutom redan inför stora utmaningar, med förhandlingarna om ett slutförvar för använt kärnbränsle och när kärnkraftverk ska börja avvecklas. I veckan blev SSM kritiserad av Riksrevisionsverket för att inte ha utfört tillsyn av Sveriges kärnkraftverk i nödvändig utsträckning.

– En flytt skulle försvaga myndigheten ännu mer, säger Andrzej Wojcik.

Miljöminister Karolina Skog (MP) säger att regeringen tar frågorna på största allvar.

– Vi valde ort för att så många som möjligt ska kunna flytta med. Det går även att pendla till Katrineholm från Stockholm, säger hon.

Att flytta ut myndigheter är en viktig politik för regeringen.

– Det är för att hela landet ska leva, och att det ska finnas arbetsplatser för kvalificerad personal i andra tätorter, säger Karolina Skog.

Men Andrzej Wojcik menar att regeringen i stället behöver stärka myndigheten i Stockholm.

– Nu finns ett reellt hot att Nordkorea släpper en atombomb. Vi vet inte vad konsekvenserna skulle bli, och det finns ett stort behov av kompetens och att få ut riktig information till allmänheten. Då måste vi ha en stark och kompetent myndighet som fungerar bra, säger han.

Fakta.SSM

Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, bildades 2008 när Statens kärnkraftinspektion (SKI) och Statens strålskyddsinstitut (SSI) slogs ihop.

Uppdraget är att verka för att ingen ska komma till skada till följd av strålning.

Myndigheten har beredskap dygnet runt för hantering av strålningsolyckor och spridning av radioaktiva ämnen.

SSM ligger i Solna norr om Stockholm och har cirka 300 anställda.

Källa: NE

Rättelse 2017-09-17 15:24
I en tidigare version av texten angavs fel antal anställda på SSM.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.