Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Starka reaktioner på DN-reportage om SD på Östermalm

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Foto: Adam Ihse/TT

DN-reportaget ”Vreden på Östermalm”, om hur nationalismen sprider sig i Stockholms rikaste kvarter – och vad det betyder för Sverigedemokraternas normalisering – väcker starka reaktioner. 

”Oerhört intressant läsning”, ”Sällan läser man något så skakande”, ”Det här om moderaterna måste ni läsa” – kommentarerna på Twitter var många.​

Statsvetaren Ulf Bjereld var en av dem som twittrade om DN-reportern Björn af Kleens text om hur Sverigedemokraterna vinner mark på Östermalm.

– Jag tyckte att det var intressant för att det skickligt gestaltar de tanke­figurer som delar av de välbärgade personerna på Östermalm bär inom sig. Synen på de förändrade tiderna vi lever i och att deras oro hänger samman med en uppfattning om invandring, och att det ger dem en ökad förståelse för Sverigedemokraterna, det tyckte jag var förskräckligt, säger Ulf Bjereld, som är socialdemokrat och adjungerad i partiets verkställande utskott.

Forskare menar att Östermalm är symboliskt viktigt för att normalisera SD i resten av landet?

– Så hade det kunnat vara om det hade varit personer i ledande ställning, eller med högt anseende i dag som uttalar sig. Nu är det personer som i någon mening är lite udda, så jag tror inte att det här betyder så mycket. Ulf Adelsohn talade om att ”det var synd om negrerna” när det gällde bojkotten mot apartheid-regimen i Sydafrika redan på 1980-talet, så det han säger i dag är inte så förvånande. Lena Adelsohn Liljeroth har i efterhand gjort sitt bästa för att nyansera sina uttalanden, säger Ulf Bjereld.

De anser att medierna ”döljer ­sanningen om invandringen”?

– Det där är en klassisk extremståndpunkt, de här tankefigurerna har funnits långt till både höger och vänster så länge det har funnits press och medier. Jag känner igen det från 1970-talet där vänstern hävdade att medierna var vinklade och gav en felaktig bild. Nu är det högerextrema sajter som menar att medierna tar politiska hänsyn. Den här typen av ytterlighetsrörelser hänger ofta samman med konspirations­- teorier, särskilt i synen på medier.

Gunnar Hökmark, moderat Europa­parlamentariker skriver i sin blogg att slutsatsen att Östermalm skiftar färg är en ”generalisering och en stigmatisering som i journalistmiljöer säkerligen är populär och säljande men den är lika sorgligt fel som när Avpixlat generaliserar och stigmatiserar invandrargrupper och stadsdelar”.

Foto: Fredrik Persson / TT

– Man kan fråga sig varför DN anser att just Östermalm borde vara befriat från SD-väljare för att deras övertagande av stadsdelen inte ska vara bekräftat, argumentar Hökmark och fortsätter:

– På vilket sätt är det värre att en jurist på Östermalm röstar på SD än en jurist eller journalist på ­Södermalm? frågar Gunnar Hökmark retoriskt.

Bild i text: Gunnar Hökmark Foto: Fredrik Persson/TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.