Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Starka reaktioner på turkiskt tal om ”armeniska hundar”

Tillfångatagna armenier i Ottomanska riket 1915.
Tillfångatagna armenier i Ottomanska riket 1915. Foto: AP

”Turken vaknar. De armeniska hundarna bör akta sig.” Så lät det från talarstolen på Sergels torg i Stockholm i lördags. Det var Turkiska riksförbundets vice ordförande som talade. ”Hur kan förbundet ha en person som uttalar sig så på den posten?”, frågar sig en representant för Armeniska akademiska föreningen.

TV4:s Nyheterna hade på söndagskvällen ett inslag om manifestationen (2.45 in i programmet), där Turkiska riksförbundets vice ordförande Barbaros Leylani i hetsande ordalag förklarade att ”de armeniska hundarna” kan förbereda sig på att dö.

Videon som TV4 spelade upp finns upplagd på Youtube. Enligt tv-kanalens översättning säger Leylani bland annat:

”Död åt de armeniska hundarna. Död! Död! Mina kära raskamrater.”

Och fortsätter:

”Låt oss visa Sverige, Skandinavien och Europa vad turken står för. Vi tycker inte om blod, men vi kan låta blodet flyta när det behövs.”

Simon Sahakian, sekreterare i Armeniska akademiska föreningen, har studerat videon. Han säger till DN:

– Det är Turkiska förbundets vice ordförande som uttalar dessa ord, tyvärr. Hur kan man ha en sådan person på den posten?

Armeniska riksförbundet tänker polisanmäla talet, då man anser att det som uttalas bör falla under brottsrubriceringen hets mot folkgrupp. Simon Sahakian stöder det initiativet och menar att Armeniska akademiska föreningen bör göra gemensam sak med riksförbundet; gå in med en anmälan.

– Det som sägs från talarstolen är inte ett uttryck för vad turkiska folket trycker – detta är vad den turkiska regeringen och president Erdogan står för, säger Sahakian.

Han påminner om att det finns många turkiska röster som går emot den förtigandets historieskrivning som ligger i botten för det som kom till uttryck på torget i torsdags: folkmordet på armenier 1915–17 i det dåvarande Osmanska riket. Runtom i världen har parlament erkänt det som utspelades som ett historiskt faktum, under protester från det officiella Turkiet. Svenska riksdagen gick i mars 2010 ut med sitt erkännande.

– Turkiska röster utanför Turkiet, inte minst i Europa, säger som det är, att folkmordet ägde rum. Inte minst akademiker i Turkiet säger samma sak, med risk för att kastas i fängelse, säger Simon Sahakian.

Barbaros Leylani försvarar sig i en intervju för TV4 att det han sade på Sergels torg ”var inget tal”. Reportern påpekar då att han stod i en talarstol när han sade det.

– Ja, men jag hade ingen text, ingen förberedelse. Jag är inte emot fredliga, mänskliga armenier, svarar Leylani.

Rättelse 2016-04-12 00:30
Inledningsvis i rapporteringen om mötet på Sergels torg angav DN att det hölls torsdag den 7 april. Det har visat sig vara fel. Torgmötet, arrangerat av Azerbajdzjanska föreningen, ägde rum lördag den 9 april. DN beklagar den oriktiga uppgiften.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.