Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Starkt stöd för facket i tågstrejk

Sex av tio stöder facket i tågkonflikten för Öresundstågen. Det visar en färsk Sifo-mätning som Seko har låtit genomföra i de tre berörda länen. Samtidigt kvarstår det låsta läget mellan parterna.

Tågstrejkens är inne på sitt andra dygn och på fackförbundet Seko analyserar man situationen. En av delarna handlar om allmänhetens stöd. Därför har Seko under måndagen och tisdagen låtit göra en Sifo-undersökning. Drygt 2.000 personer i Blekinge, Skåne och Hallands län har fått uppge vilken av parterna i strejken – facket eller arbetsgivaren Veolia – som de sympatiserar mest med.

– Det är viktigt för oss att ha stöd från de resenärer som drabbas för de krav vi ställer annars blir det svårt att klara en konflikt, säger Jonas Pettersson, kommunikationschef på Seko.

Undersökningen visar på ett brett stöd för Seko, 59 procent, medan Veolia stöds av bara 7 procent. Samtidigt uppger 34 procent att de inte har någon åsikt.

På frågan vad man tycker om att Seko strejkar för att begränsa deltids- och timanställningar svarar hela 79 procent: ”Bra”. 10 procent tycker det är dåligt och 13 procent har ingen åsikt.

Det massiva stödet från allmänheten överraskar fackförbundet, även om de hade räknat med ganska höga siffror.

– Jag tror förklaringen ligger i att det är en principiellt viktigt fråga för många grupper på arbetsmarknaden. Det är inte bara en fråga för järnvägen, säger Jonas Pettersson.

Även på sociala medier har Seko fått positiv respons, vilket också är en värdemätare på hur omgivningen uppfattar konflikten, menar Pettersson.

Tågstrejken hotar att bli långvarig. Om det kan få stödet från resenärerna att tryta vill Jonas Pettersson inte spekulera i.

– Det går inte att svara på i förväg, säger han.

Under tisdagen togs inga nya kontakter mellan parterna. Rapporter om att Veolia har försökt kringgå fackets konfliktåtgärder på Öresundståg genom att förlänga tåg på andra håll har gjort att Seko funderar på att vidta åtgärder.

Kommer ni att utöka strejken?

– Det finns inga beslut tagna men vi funderar på olika saker för att ta oss framåt, säger Jonas Pettersson.

Fakta: 75.000 resenärer berörs av strejken

Strejken som bröt ut under natten till måndagen berör dagligen över 75.000 passagerare.

Konflikten mellan fackförbundet Seko och tågoperatören Veolia som kör Öresundstågen gäller bemanningen av tågen. Arbetsgivaren har sagt upp 250 personer för att kunna återanställa dem med nya, enligt facket, sämre villkor.

Strejken omfattar Öresundstågen och "Snälltåget" mellan Malmö och Stockholm. (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.