Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

"Stasi mördade kvinnorna"

"Olycka" granskas igen. Säpo har fått nya uppgifter om mystiska dödsfall i Hammarbyhamnen 1984.. Fallet med tv-journalisten Cats Falck och hennes väninna Lena Gräns granskas åter av polisen - tolv år efter deras mystiska död i Hammarbyhamnen i Stockholm.

Bakgrunden är nya uppgifter som Säpo fick från Tyskland tidigare i år. Dessa pekar ut den tidigare östtyska säkerhetstjänsten Stasi som ansvarig för kvinnornas död.

- Jag kan av taktiska skäl inte kommentera vad vi gör, säger kriminalinspektör Jan-Åke Bylund på Rikskriminalen som tog över ärendet från Säpo den 8 april.

Enligt ett brev som skickats till Säpo skulle Stasi ha sänt en mordpatrull till Stockholm hösten 1984. Uppdraget var att tysta den 31-årige Cats Falck, som jobbade som reporter på TV:s Rapport.

I brevets inledning påstås att det var vad som också hände:

"Cats Falck och hennes vän mördades i november 1984 i Sverige . . ."

Brevet, skrivet på engelska, hävdar att anledningen var att Falck fått insyn i känsliga vapenaffärer mellan Sverige och det kommunistiska DDR. Hon måste därför röjas ur vägen.

Cats Falck och Lena Gräns sågs sista gången vid 21.30-tiden, söndagen den 18 november 1984. De lämnade då restaurang Öhrns Hörn på Folkungagatan på Södermalm.

Ett drygt halvår senare, den 29 maj 1985, påträffades de döda i Lena Gräns vita Renault. Bilen låg på sex meters djup i Hammabykanalen, djupt nedsjunken i dyn.

Fallet engagerade hela svenska folket. Spaltkilometer skrevs om de unga och vackra kvinnornas försvinnande. Tipsen strömmade in till våldsroteln vid Stockholmspolisen.

Men det egendomliga var att det fanns så få ledtrådar att gå på. Många frågetecken kvarstod också sedan bilen med deras kroppar hittats.
Varför befann de sig över huvud taget i Hammarbyhamnen? På den tiden, särskilt en sen kväll i november, var det en mycket mörk och ödslig plats.

Stockholmspolisen jobbade först med olika mordteorier. Men efter fyndet i Hammarbyhamnen skrevs fallet av som en olycka.

Det brev som Säpo fått från Tyskland, och som alltså bearbetas inom Rikskriminalen, är utförligt på flera punkter.

Ett exempel:

"Cats Falck gjorde en undersökning om Bofors och olika länder i Europa och Asien. Hon hade funnit att fartyg från Sverige anlöpt Rostocks hamn med containrar . . . De här containrarna fraktades sedan till Imes vapenlager i Kavelsdorf nära Rostock. Imes stod under Stasis övervakning och var involverat i vapenförsäljning över hela världen."

Dessutom pekar brevet ut två före detta Stasifunktionärer och fyra andra höga dignitärer i den gamla östtyska statsapparaten med namn. De påstås känna till de illegala affärerna närmare.

Uppgiftslämnaren ger också flera konkreta ledtrådar till den påstådda mordpatrullen, som skulle bestått av tre personer.

Brevet berättar detaljerat var två av dem bor, strax utanför Berlin.

"Det finns personer i byn som vet allt om mördarna, deras namn, bilar . . . ", heter det bland annat.

Brevet är inte undertecknat, vilket tar ned trovärdigheten. Men det handlar om en första kontakt med svenska myndigheter, och det är lätt att förstå anonymiteten om brevets innehåll är korrekt.

Av brevet framgår att uppgiftslämnaren vill upprätta en direktkontakt med den svenska polisen.

"Om ni vill ha mer information - sätt in en annons i Zweite Hand den 12 april", står det i ett avslutande stycke.

Zweite Hand är Berlins motsvarighet till "Gula Tidningen".

Enligt brevet ska den svenska polisens annons ha följande lydelse:

"Grüsse aus Stockholm von Rapport" (Stockholmshälsningar från Rapport, DN:s anm)

Därefter heter det: "Vi ringer upp er med kodnamnet Hammarby Hamn".

Den svenska polisen satte aldrig in någon annons i Zweite Hand lördagen den 12 april i år.

Utredaren på Rikskriminalen, Jan-Åke Bylund, vill inte säga om polisen på något annat sätt lyckats få kontakt med brevskrivaren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.