Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Staten kan pruta ner Kaj Linnas skadestånd

Foto: Magnus Hallgren

Staten kan komma att pruta på skadeståndet till Kaj Linna. Han satt oskyldigt frihetsberövad i nästan 13 år, men enligt lagen preskriberas skadestånd efter tio år. Löjligt, och stötande, anser Kaj Linna och hans advokat.

Den 30 maj i fjol gick Kaj Linna ut som en fri man. Han hade då suttit inlåst sedan den 1 juli 2004 då han greps som misstänkt för mordet i byn Kalamark i Norrbotten samma år. Han dömdes mot sitt nekande till livstids fängelse och har hela tiden kämpat för att bli fri.

DN har kritiskt granskat fallet under alla år och följt Kaj Linnas kamp för att bli fri. År 2006 lämnade han in sin första resningsansökan, men det var först efter det tredje försöket som han fick en ny prövning och till sist kunde frias från mordanklagelserna.

Ingen annan person i modern tid har suttit felaktigt inlåst så länge som Kaj Linna. Därför har också de flesta väntat sig att han skulle få ett rekordstort skadestånd. Hans advokat Thomas Magnusson har talat om belopp på mellan 20 och 25 miljoner kronor.

Men nu visar det sig att staten kan slippa att ersätta Kaj Linna för hela den tid han suttit i fängelse. Enligt lagen preskriberas fordringsanspråk efter tio år. Det skulle betyda att Kaj Linna inte skulle ha rätt till skadestånd för sina första år i fängelse.

Det är Justitiekanslern (JK) som reglerar skadeståndsanspråk mot staten.

JK Anna Skarhed bekräftar att det är tio års preskription. Exakt vad det innebär för Kaj Linna vill hon inte kommentera innan ärendet är avgjort.

– Min uppgift är att följa lagen som den ser ut, kommenterar hon.

Kaj Linnas advokat Thomas Magnusson är upprörd över hur reglerna fungerar.

– Det här är så stötande så det går inte att sätta ord på det. Kaj har ju hela tiden kämpat för att domen emot honom ska ändras, säger han.

Thomas Magnusson har skrivit till JK och menar att Kaj Linnas tidigare resningsansökningar från 2006 och 2010 måste innebära att preskriptionen avbryts. Han skriver att ”det ligger i sakens natur att nämnda resningsansökningar innefattat krav på ersättning mot staten för det fall ansökningarna hade beviljats”.

Kaj Linna kunde inte gärna begära skadestånd innan den ursprungliga domen ändrades och han blev fri, resonerar Thomas Magnusson.

Kaj Linna själv befinner sig på ön El Hierro, som tillhör Kanarieöarna. Han försöker bygga upp ett nytt liv i frihet och planerar att öppna ett bed and breakfast på ön.

– Att prata om preskription i mitt fall är bara löjligt, säger han.

Han framhåller att han hela tiden har vägrat att acceptera den fällande domen emot honom och att det inte är hans fel att det tog så lång tid innan livstidsdomen ändrades.

JK Anna Skarhed säger till DN att hon fortfarande hoppas hitta en samförståndslösning, som Kaj Linna är nöjd med. Men hon har inga möjligheter att gå emot lagen om preskription.

– Om Kaj Linna anser att JK:s beslut är orättfärdigt så har han möjlighet att få saken prövad i domstol, säger Anna Skarhed.

Hittills har Kaj Linna fått 5,5 miljoner kronor i förskott på skadeståndet. Advokat Thomas Magnusson är beredd att fortsätta driva saken vidare, om de inte kan nå en överenskommelse med JK.

Läs mer: Kaj Linna: Mina tretton år i fängelse får inte vara förgäves 

Fakta.Mordet i Kalamark

Den 14 april 2004 angreps två bröder på sin gård i byn Kalamark utanför Piteå. Den ene brodern mördades, den andre blev svårt slagen och lämnades bunden i hemmet.

Polisen misstänkte först en försäljare som haft affärer med bröderna, men snart blev Kaj Linna huvudmisstänkt. Han greps den 1 juli i Swansea i Wales.

Kaj Linna dömdes till livstids fängelse, mot sitt nekande.

I juni 2006 publicerade DN en kritisk granskning av målet. Strax därefter lämnade Kaj Linna in sin första resningsansökan till Högsta domstolen. Den avslogs.

Först den 29 december 2016 beviljades resning för Kaj Linna och Hovrätten för övre Norrland höll en ny rättegång.

Kaj Linna friades. Han hade då suttit frihetsberövad i nästan 13 år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.