Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Staten vill beslagta kriminellas nätadresser

I ett unikt rättsfall ställs för första gången krav på att ett domännamn på nätet ska stängas av eller flyttas till statens ägo. Åklagaren försöker nu beslagta domännamnet thepiratebay.se. I vår avgörs fallet som kan ge polisen möjligheter att för första gången helt stänga utpekat kriminella webbplatser.

The Pirate Bays servrar har redan tagits i beslag. Kammaråklagare Fredrik Ingblad har begärt att domännamnen piratebay.se och thepiratebay.se inte längre ska få användas. Men rättegången kan få konsekvenser för fler webbplatser.

– Ett domännamn är ett hjälpmedel för en sajt. Används sajten för brottslig verksamhet så är domännamnet ett brottshjälpmedel, säger han.

Det är inte första gången en svensk domstol hanterar krav på att förverka domännamn. Men tidigare har kraven riktats mot den enskilde ägaren, som har blivit av med sin rätt att använda domänen. Efter en tid släpps den då för registrering på nytt, på samma sätt som om ägaren hade struntat i att betala räkningen.

 

Vi ser oss som en viktig del av internet, som en registerhållare. Men vi har inte med innehållet att göra

 

 

Men denna gång har åklagaren riktat kravet direkt på stiftelsen Punkt SE, som ansvarar för hela registret över se-domäner. Om åklagaren får domstolen med sig så ska stiftelsen förbjudas att låta någon registrera dessa domännamn över huvud taget, alternativt överlämna domännamnet i statens ägo.

 

– Det är inte meningen att ålägga Punkt SE någon övervakningsfunktion. Det bästa är att staten tar över domänen, säger Fredrik Ingblad.

 

Emblem som visas när amerikansk polis beslagtagit webbplats. 

Besökare som går till thepiratebay.se skulle då kunna mötas av en webbsida från exempelvis polisen. I USA har nedstängda sajter hanterats på ett liknande sätt, med sidor där emblem från FBI och justitiedepartementet syns tillsammans med ett budskap om att webbplatsen har tagits i beslag.

Frågan är mycket kontroversiell i Punkt SE:s ögon. Stiftelsens vd Danny Aerts har kallat kravet ”ineffektivt och oproportionerligt” och liknat det vid att ta bort gatuskyltar till alla fastigheter där det någonsin har begåtts brott. Punkt SE vill se sig som ett neutralt adressregister som inte tar ställning till vad som finns på enskilda webbplatser.

 


I december 2014 stängdes The Pirate Bay efter en polisrazzia mot en serverhall i Stockholm. Förra lördagen återuppstod sajten. Loggan med ett piratskepp hade då ersatts med en fågel Fenix. 


 

– Vi ser oss som en viktig del av internet, som en registerhållare. Men vi har inte med innehållet att göra, säger Elisabeth Ekstrand, chefsjurist på Punkt SE.

En sådan linje innebär att polisen måste ta andra vägar för att komma åt kriminella webbplatser. Oftast betyder det att söka upp servrarna rent fysiskt, vilket kan vara i princip var som helst i världen även om webbplatsen har en svensk .se-adress. Men om domstolen ger åklagaren rätt, och domen håller i högre instans, skulle det öppna för ett helt nytt sätt att ge sig efter olagliga webbplatser.

 

1,2 miljoner

.se-adresser finns registrerade i dag

 

– Det är viktigt att detta prövas, därför har vi inte gått åklagaren till mötes. Vi behöver en rättspraxis, säger Elisabeth Ekstrand.

Fredrik Ingblad instämmer i att frågan är komplicerad.

– Det handlar om grundläggande rättigheter kontra behovet att förhindra brottslighet på nätet. Det är en balansgång, och ytterst får lagstiftaren ta ställning.

Läs mer om The Pirate Bay 

Fakta. Omstridda sajter

The Pirate Bay

Världens kanske mest kända fildelningssajt som har stängts ner flera gånger. Har genom åren använt en rad olika domännamn, bland annat en grönländsk.

Åklagaren driver nu förverkan av thepiratebay.se och piratebay.se som ett pilotfall.

XNT.nu

Fildelningssajt som stängdes 2011. Två män dömdes i tingsrätten till villkorlig dom och samhällstjänst för brott mot upphovsrätten. Samtidigt förverkades den ena mannens rätt att använda domännamnet.

IkonM

E-handelssajt som sålde kopior av designmöbler. Åtalades och fälldes i fjol för att ha sålt kopior av lampor. Användandet av ikonm.se förverkades.

p2ptv.se

Sajt som användes för att strömma video, exempelvis sportsändningar. Halmstads tingsrätt beslutade redan 2012 att domännamnet skulle förverkas för dess ägare.

Pirate Bay – från fildelning till fängelsestraff

Historia: Fildelningstjänsten Pirate Bay växte fram ur Piratbyrån 2003. Från början utgjordes Pirate Bay av ett par datorer i Mexiko där Gottfrid Svartholm Warg jobbade, men de flyttades snart till Göteborg. Senare fanns servrar även i Stockholm. Svartholm Warg drev Pirate Bay tillsammans med Fredrik Neij och Peter Sunde.

Teknik: Mjukvaran Open tracker håller reda på var delar av filer finns tillgängliga för nedladdning. Upp- och nedladdningen sköts av användarna själva.

Åtal: 2006 gjorde polisen en razzia och beslagtog servrar. I januari 2008 väcktes åtal mot Svartholm Warg, Neij, Sunde samt Carl Lundström som tillhandahöll tekniska tjänster åt Pirate Bay. De målsägande var totalt 17 film- och skivbolag, varav 9 nordiska och 8 amerikanska.

Dom: De fyra åtalade dömdes i tingsrätten 2009 till ett års fängelse och 30 miljoner i solidariskt skadestånd. Domen överklagades. Svartholm Warg kom inte till hovrätten på grund av sjukdom. De tre övriga fick sina fängelsestraff förkortade men skadeståndet höjt till 46 miljoner kronor. Högsta domstolen tog inte upp fallet. I dag uppgår skadeståndsskulden till 83 miljoner kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.