Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-05 15:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/statens-nota-for-korttidsarbete-blir-50-miljarder/

SVENSK POLITIK

Statens nota för korttidsarbete blir 50 miljarder

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Foto: Mickan Palmqvist

Statens kostnad för korttidspermitteringar beräknas bli 50 miljarder kronor. Det bedömer finansminister Magdalena Andersson (S).

– Om krisen förvärras ytterligare är det klart att det kan bli ännu mer, säger hon.

I förra veckan beslutade regeringen att utöka stödet till korttidspermitteringar till 80 procent av lönekostnaden. Orsaken är den dramatiska nedgången i ekonomin i coronakrisens spår med många företag som kämpar för sin överlevnad.

Nu skickas förslaget på remiss och i samband med det har finansdepartementet gjort en ny bedömning av vad kostnaden kommer att bli för staten. Antagandet är att 270.000 personer kommer att omfattas av korttidspermittering och notan väntas sluta på 50 miljarder kronor.

– Det här är vår bästa bedömning i dagsläget men det är lika bra att vara öppen och ärlig - saker kan förändras och vi kan behöva komma med nya bedömningar, säger Magdalena Andersson.

I samband med vårbudgeten i förra veckan lade finansministern fram ettvärsta-scenario över vad som kan hända om den ekonomiska krisen blir mer utdragen och återhämtningen långsammare än vad som antagits i tidigare bedömningar.

Enligt det scenariot riskerar arbetslösheten att stiga till 13,5 procent i år och fortsätta ligga kvar på 13 procent nästa år. Uppemot 700.000 människor skulle i så fall kunna omfattas av korttidspermitteringar.

– Så det här är mindre än i ”värsta-scenariot”, säger Magdalena Andersson.

När regeringen först lanserade stödet till korttidsarbete beräknades kostnaden till två miljarder kronor för staten, för att senare revideras upp till 20 miljarder. Nu är alltså bedömningen 50 miljarder.

– Vi gör de bästa bedömningarna utifrån den information vi har för tillfället. Om krisen förvärras ytterligare är det klart att det kan bli ännu mer. Och om den inte förvärras så kan det bli mindre. Men det är uppenbart att sedan det här lanserades har krisens förlopp varit snabbare och djupare än vad vi förväntade oss, säger Magdalena Andersson.

I samband med remitteringen av förslaget föreslår även regeringen ytterligare åtgärder för att stävja fusk med korttidsarbete.

– Vi har fått en del larmrapporter om att det förekommer fusk och det är fullständigt oacceptabelt. Nu försöker vi stärka upp kontrollen genom att ge Tillväxtverket möjlighet att göra oannonserade kontroller på företagen, säger Magdalena Andersson.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt