Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-11 21:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/statistik-om-enskilda-skolor-kommer-inte-langre-lamnas-ut/

Sverige

Statistik om enskilda skolor kommer inte längre lämnas ut

Foto: Magnus Hallgren

Från och med september kommer Skolverket enbart att publicera statistik på riksnivå. Detta efter en dom om att friskolors elevsammansättning och betyg är affärshemligheter.

Regeringen kräver att Skolverket löser problemet.

– Så här kan vi inte ha det. Vi måste naturligtvis ha koll på hur det går för olika skolor, säger utbildningsminister Anna Ekström, (S).  

– Vi arbetar nu för att få fram en lösning så att föräldrar, beslutsfattare inom skolan, skolhuvudmän, forskare och andra användare kan få samlad information om den svenska skolan igen, säger avdelningschef Eva Durhán i ett pressmeddelande.

Beslutet är inte taget av Skolverket, utan är resultatet av en dom. Det var i december 2019 som kammarrätten i Göteborg bedömde att uppgifter hos SCB om fristående skolors betyg och elevsammansättning omfattas av sekretess och är affärshemligheter. 

Domen överklagades men Högsta förvaltningsdomstolen meddelade inte prövningstillstånd. Eftersom lika villkor ska gälla för både fristående och kommunala skolor kommer inte heller statistik om kommunala skolor att publiceras, enligt Skolverket. Beslutet innebär att det i praktiken kommer att vara omöjligt att jämföra olika skolor med varandra.

Motiveringen till beslutet ska enligt Ekot vara att uppgifter om friskolors elevsammansättning eller betygsresultat skulle kunna påverka eller avslöja skolans ekonomiska förhållanden och därmed kan anses utgöra affärshemligheter. 

Det är riktigt dåligt ledarskap. Regeringen fick information om det här för ett halvår sen när domen kom och man har haft hela den här tiden på sig.

Skolverket har nu fått i uppdrag av regeringen att kartlägga och redovisa vilka författningsändringar som krävs för att detaljerad statistik ska kunna publiceras igen. Detta ska redovisas senast den 4 september. Men det är alldeles för lång tid, anser Kristina Axén Ohlin, (M), utbildningspolitisk talesperson. 

– Det är riktigt dåligt ledarskap. Regeringen fick information om det här för ett halvår sen när domen kom och man har haft hela den här tiden på sig. Utbildningsutskottet har inte ens fått någon information. Vi hade kunnat driva igenom ett utskottsinitiativ och så hade vi kunnat forcera igenom en snabb lagändring, säger hon.

Hon befarar att det kan ta lång tid att återställa ordningen. 

 – I september ska Skolverket lämna förslag och sen tar det säkert minst ett halvår. Man kommer under 2021 inte att kunna fördela viktiga statsbidrag eller se betygsutvecklingen i svensk skola, säger hon. 

Nu hoppas Moderaterna att Skolverket kräver in medgivande från skolorna för att kunna publicera informationen. 

Utbildningsminister Anna Ekström.
Utbildningsminister Anna Ekström. Foto: Paul Hansen

Utbildningsminister Anna Ekström, (S), förväntar sig att Skolverket kommer med svar på hur situationen kan lösas eftersom hon anser att det är viktigt att skolstatistiken finns tillgänglig också framöver.  

– Vi måste naturligtvis ha koll på hur det går för olika skolor. Vi måste också veta vilka barn som går på vilka skolor så att man kan betala ut rätt resurser till skolorna. Det är viktigt så att myndigheter kan fullfölja sina uppdrag och att forskare och allmänhet får tillgång till informationen. 

Friskolornas riksförbund, branschorganisationen för Sveriges friskolor, är kritiska till beskedet som man beskriver som ”olyckligt”. I ett blogginlägg skriver organisationens vd Ulla Hamilton att man vill ha så mycket transparens som möjligt vad gäller skolstatistik då man anser att detta är viktigt både för skolvalet och utvärdering av skolors resultat. 

”Så skyll inte situationen på friskolorna. Det är SCB:s förändrade sekretesstolkning som är orsaken till att Skolverket agerar som de gör i dag. De vill nämligen följa lagen. Vi vill givetvis bistå Skolverket och SCB i arbetet med att hitta en bra lösning på dagens situation så att statistiksekretess inte hindrar möjligheterna till information, utvärdering och jämförelser.”, skriver Ulla Hamilton i blogginlägget. 

Ämnen i artikeln

Skolverket
Skolan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt