Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-29 01:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/statsepidemiologen-anders-tegnell-till-somalia/

SVERIGE

Statsepidemiologen Anders Tegnell till Somalia

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: Alexander Mahmoud

Statsepidemiologen Anders Tegnell medverkar inte på dagens pressträff om det nya coronaviruset. Han är i Somalia där han bidrar med expertstöd i landets arbete med att etablera en ny hälsomyndighet.

Folkhälsomyndigheten har tillsammans med Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap haft nästan dagliga pressträffar under den gångna veckan – för att berätta om de senaste uppgifterna och arbetet kring det nya coronaviruset.

Statsepidemiolog Anders Tegnell är den som, vid sidan av generaldirektör Johan Carlson, återkommande fört Folkhälsomyndighetens talan. Men på måndagens nya pressträff med Folkhälsomyndigheten och MSB medverkar han inte. Anledningen är att han på söndagen reste till Somalia för att delta i arbetet med att etablera en ny hälsomyndighet i landet.

– Det är ett projekt som Sverige stöttar med medel via Sida, som ett biståndsprojekt. Anders Tegnell är med i det som expert, säger Sara Rörbecker, pressekreterare på Folkhälsomyndigheten.

Även myndighetens generaldirektör Johan Carlson skulle medverka, men han har ställt in sin resa. Anders Tegnell kommer tillbaka till Sverige på onsdagen.

– Han är ersatt här på plats av sin biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten, säger Sara Rörbecker.

Påverkar det beslutsfattandet att han är bortrest?

– Nej det gör det inte utan det rullar på som vanligt. Där han behöver ersättas är han ersatt, och han har tillgång till sin mejl och det går att nå honom på telefon för avstämningar.

Läs mer:

Därför är det svårt att räkna ut hur dödlig covid-19 är

Det nya coronaviruset: Följ utvecklingen live

Kinesiska studenter i Paris ”bötfälldes” för att bära munskydd

Det här vet vi om det nya coronaviruset