Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Statsminister Löfven pressas om flyktingåtgärder

Under statsministerns frågestund i riksdagen kräver flera partiledare besked av Stefan Löfven om när fler åtgärder kan komma för att färre ska söka asyl i Sverige och för att integrationen av dem som kommit ska gå bättre.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra undrar om regeringen är beredd att samtala seriöst om sådant som ”ger tillräckliga resultat”.

– Det är inte länge sedan vi slöt en överenskommelse, i retoriken låter det som om det inte finns några förslag, säger statsministern och pekar också på de åtgärder som regeringen lade fram bara häromdagen och som regeringen nu ska föra samtal med oppositionen om.

– Jag hoppas att de samtalen leder fram till att vi är överens. Det är smärtsamt, men vissa saker måste göras, säger Löfven.

Han framhåller att antalet asylsökande minskat något de senaste dagarna, men att det fortfarande är ”mycket högt”.

– Vi måste ner ännu mer, kraftigt ner, säger statsministern.

På en pressträff efter frågestunden i riksdagen får statsministern en fråga om regeringen har fler åtgärder på lut, om de som hittills lagts fram inte leder till en kraftig nedgång av antalet asylsökande.

– Vi bedömer att de ger effekt. Men som princip kan jag säga, eftersom vi är överens om att vi behöver få ner antalet, så är det klart att vi måste ta till fler åtgärder om vi ser att det inte hjälper, säger statsministern.

Det finns fler åtgärder att ta till?

– Det jag säger är att vi har lagt de här förslagen nu och vi måste åtminstone få dem på plats innan vi börjar spekulera i vad mer som behöver göras. Men om vi inte ser en kraftig minskning och att människor söker asyl i andra EU-länder, då måste vi vidta andra åtgärder.

Han säger att det inte finns en bestämd nivå, ett exakt tal, som antalet måste ned till. Men nu är det för många som kommer, enligt statsministern.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.