Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-29 00:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/statsministern-besoker-coronataltet-i-goteborg-man-kan-inte-ha-bacillskrack-i-mitt-jobb/

SVERIGE

Statsministern besöker coronatältet i Göteborg: ”Man kan inte ha bacillskräck i mitt jobb”

Funktionsledare Helena Gisslén lättar på munskyddet för att statsminister Stefan Löfven ska höra bättre. Innan nästa patient måste all utrustning ändå bytas ut enligt de strikta rutinerna.
Funktionsledare Helena Gisslén lättar på munskyddet för att statsminister Stefan Löfven ska höra bättre. Innan nästa patient måste all utrustning ändå bytas ut enligt de strikta rutinerna. Foto: Jonas Lindstedt

Statsminister Stefan Löfven (S) är i tältet där misstänkta fall av coronasmitta testas i Göteborg. Arbetet pausas tillfälligt för hans skull. Efter rundturen avstår han först DN:s handhälsning, men ångrar sig.

– Jag har inte bacillskräck, det kan man inte ha i mitt arbete. Jag utgår från att en människa med symtom säger till, säger han.

Omkring 30 personer om dagen kommer numera till provtagningstältet utanför Östra sjukhusets infektionsklinik i Göteborg. Och ambulansbilen åker ut till ytterligare ett tiotal. Men när statsministern kommer på besök avbryts arbetet för hans inspektion.

– Jag är imponerad av det jag sett här. Till exempel hur de arbetar med spårningen, att identifiera smittade och sedan direkt kontakta de personer som den varit i kontakt med och så vidare. På så sätt ska smittan begränsas så mycket som det någonsin går. Det är en huvuduppgift.

Hur trygg känner du dig med att det kommer att gå?

– Jag känner mig trygg i den meningen att det finns en väldigt, väldigt kunnig och engagerad personal. Folkhälsomyndigheten har ju sagt att det finns hög risk för fler fall, och det ser vi ju också, men hade det här arbetet inte utförts hade det sett betydligt värre ut.

Under pågående provtagningsarbete kommer endast en person in i tältet för att möta två sjuksköterskor. Under statsministerbesöket är det trångt om utrymmet.
Under pågående provtagningsarbete kommer endast en person in i tältet för att möta två sjuksköterskor. Under statsministerbesöket är det trångt om utrymmet. Foto: Jonas Lindstedt

De fyra infektionssjuksköterskorna på plats berättar om sina rigorösa rutiner. Hur all utrustning ska bytas mellan varje patient och händerna ska desinficeras mellan varje moment. Handskar av. Desinfektion. Rock av. Desinfektion. Det är lite svårt att höra vad de säger när munskydden är på, men eftersom Löfven inte bedöms vara smittbärare kan de lätta på säkerheten och tala utan skydd.  Efter en rundtur också inne på vårdavdelningen träffar Stefan Löfven medierna.

Han säger att han är orolig för utvecklingen, men litar till myndigheterna och tycker att vi alla ska göra det. Den svenska regeringen får många frågor om varför deras bedömning av läget verkar så annorlunda jämfört med våra grannländers. Norge har till exempel arbetat med planer för att 25 procent av befolkningen smittas.

– Jag tror att det också beror på hur frågorna ställs, säger Stefan Löfven.

Skulle jag alltså kunna ställa en fråga som kan få dig att säga att 25 procent kommer att insjukna även här?

– Nej, därför att det är experterna som ska uttala sig. Regeringen är inte experter på folkhälsa och smittskydd. Och våra experter vill inte spekulera om detta. Det viktiga är att man tar höjd för att det kan bli värre.

När statsministern lämnar området kan arbetet återupptas. Cirka 30 patienter testas varje dag i tältet utanför Östra sjukhusets infektionsklinik.
När statsministern lämnar området kan arbetet återupptas. Cirka 30 patienter testas varje dag i tältet utanför Östra sjukhusets infektionsklinik. Foto: Jonas Lindstedt

Vilken höjd tar ni då?

– Återigen – det är myndigheternas ansvar. Sjukvården ska planera för platser och personal inte vi. De är ju fullt medvetna om att det kan bli en värre situation.

Jag tänker att alla förstår ju att bakom en sådan inventering så finns det en siffra, förstår du att folk kan bli oroade när den inte kommuniceras?

– Ja, men jag tror inte folk behöver veta exakt hur många platser som finns, utan det viktiga är att veta om regionen har en planering för ett ökat antal fall. Det besked jag får är att de tar höjd för det också. Om det däremot blir en pandemisk situation måste vi så klart ta nästa steg.

Oron ger redan ekonomiska effekter. Utifrån det läge som råder nu har Finansdepartementet kommit med en ny prognos om svensk tillväxt.

– De skriver ner prognosen med 0,3 procent. Det är naturligt i det läge som råder, säger Stefan Löfven.

Ambulansbilen som kör hem till misstänkt smittade för att ta prover åkte på ett fall i måndags. Dagen efter var det åtta, berättar Carina Lundin och Thomas Bergén för Stefan Löfven.
Ambulansbilen som kör hem till misstänkt smittade för att ta prover åkte på ett fall i måndags. Dagen efter var det åtta, berättar Carina Lundin och Thomas Bergén för Stefan Löfven. Foto: Jonas Lindstedt

När intervjun inleds blir det lite förvirrat kring om statsministern vill handhälsa eller inte på DN:s reporter. En del europeiska toppolitiker har ju uppmärksammats för att ha slutat med det. Har Löfven tagit efter?

– Nej, det har jag inte. Jag utgår från att den som har symtom säger till i stället. Jag kan inte vara bacillrädd i mitt uppdrag.

Efter detta genomför statsministern och DN:s utsända ett ordentligt handskak.

När Stefan Löfvens sällskap lämnar sjukhusområdet har verksamheten på infektionskliniken startat upp igen. En anhörig till någon som tar prov står utanför tältet och kikar in. Ambulansbilen blinkar sig ut på leden för ett nytt hembesök.

Läs också: Det här vet vi om det nya coronaviruset

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt