Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Statsministern KU-anmäls av Kristdemokraterna

Statsminister Stefan Löfven.
Statsminister Stefan Löfven. Other: Lotta Härdelin

Efter DN:s avslöjande om Regeringskansliets egen outsourcing KU-anmäls nu statsminister Stefan Löfven av Kristdemokraterna.

– De borde ha lärt sig en rejäl läxa efter det som hänt under sommaren, säger Mikael Oscarsson, försvarspolitisk talesperson för KD.

Dagens Nyheter kunde på måndagseftermiddagen visa att regeringskansliet har outsourcat hanteringen av centrala delar av sitt eget it-system – utan säkerhetsskyddsavtal. Så sent som den 1 september i år gavs företaget Cygate djup tillgång till regeringskansliets nätverksinfrastruktur. Extern personal hjälper till med underhåll av utrustning som är så känslig att den potentiellt skulle kunna utnyttjas för avlyssning eller sabotage.

Efter granskningen KU-anmäls nu statsminister Stefan Löfven av Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson.

– Att man två månader efter den stora debatt som pågått ändå gör en sådan här sak utan säkerhetsskyddsavtal – som är en springande punkt i haveriet på Transportstyrelsen – är häpnadsväckande. Det är svårbegripligt. Det här ligger direkt under statsministern. Det blir därför statsministern som jag KU-anmäler, säger Mikael Oscarsson.

– Jag gjorde KU-anmälan rörande Transportstyrelsen i somras. Detta blir en uppföljning, säger han vidare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.