Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Statsråden har olika strategier på nätet

Nästan alla statsråd använder sociala medier i sitt arbete, men DN:s kartläggning visar stora skillnader i deras förhållningssätt. På Facebook når finansminister Magdalena Andersson varje vecka hundratusentals människor, medan försvarsminister Peter Hultqvist inte finns i sociala medier över huvud taget.

20 av 24 statsråd har egna Facebooksidor, 15 finns på Instagram och 16 på Twitter. Vissa sköter sina konton själva, medan andra har personal som gör det. Det enda statsrådet utan officiella konton i sociala medier är försvarsminister Peter Hultqvist.

– Han hade inte några offentliga konton innan han blev statsråd, och har det inte nu heller. Vi känner att vi når ut ändå, säger Marinette Nyh Radebo, som är pressekreterare hos Peter Hultqvist.

Hon berättar att personer vid flera tillfällen utgett sig för att vara försvarsministern på sociala medier, framför allt på Twitter.

– Vid det här laget har jag har stängt av sex Twitterkonton med personer som påstår sig vara Peter Hultqvist, säger Marinette Nyh Radebo.

För dem som ändå använder sociala medier finns potential att nå ut till många. Finansminister Magdalena Anderssons Facebookinlägg når varje vecka ut till cirka 300 000 personer. De inlägg som får spridning där är ofta politiska och relaterade till aktuella händelser. Per Bolund, Anna Ekström och Peter Eriksson är de statsråd som har lyckats sämst med att engagera på det sociala nätverket, under tiden för DN:s kartläggning.

På Instagram går i stället mer personliga inlägg bäst. Kulturminister Alice Bah Kuhnke lyckas nå klart flest, närmare bestämt 26 400 personer.

Varken Peter Eriksson, Per Bolund, Anna Johansson, Morgan Johansson, Annika Strandhäll eller Helene Hellmark Knutsson nådde 100 gillningar på någon bild under tiden för DN:s kartläggning.

Vid det här laget har jag har stängt av sex Twitterkonton med personer som påstår sig vara Peter Hultqvist.

Regeringskansliet har ett policydokument som reglerar hur statsråden ska agera på sociala medier. Där står bland annat att alla privata meddelanden till statsråden på sociala medier är att betrakta som allmänna handlingar och ska arkiveras. Arkiveringen görs av ett externt företag, vilket har kostat 68 000 kr under de två senaste åren.

En genomgång av de privata meddelanden som statsråden fått på sociala medier sedan årsskiftet visar på stora skillnader. De flesta får inte speciellt många meddelanden, men hat och hot är vanligt förekommande.

Speciellt utsatt för det blev EU- och handelsminister Ann Linde efter att ha burit slöja vid den omtalade resan till Iran.

Läs mer: Unga politiker hittar nya vägar till sina väljare

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.