Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Statsvetare: Felaktiga uppgifter om Tingsten

Att DN:s tidigare chefredaktör Herbert Tingsten skulle ha haft täta kontakter med CIA:s ­propagandaorganisation CCF stämmer inte, enligt statsvetare Olof Petersson.

Olof Petersson, som arbetar med en bok om Herbert Tingsten som vetenskapsman, säger att påståendena från forskaren Mikael Nilsson om Tingstens CIA-anknytning, som publicerades i fredagens DN, saknar grund.

– Han överdriver Tingstens koppling till CIA och man får intrycket att Tingsten var en betald CIA-propagandist i Sverige. Så var det inte.

Att Tingsten åkte till organisationen Congress for Cultural Freedoms konferens 1950 stämmer dock. Att han var USA- och Natovänlig var ingen hemlighet. Men Olof Petersson har i arbetet med sin bok gått till källorna i bland annat Arbetarrörelsens arkiv för att kontrollera om Tingsten var med även 1955 och 1960.

– Det står helt klart att Tingsten fanns bland de inbjudna men han åkte inte, och det gäller både 1955 och 1960.

Uppgiften att han skulle ha varit med i CCF:s sekretariat stämmer inte heller, enligt Olof Petersson. Att CCF var finansierat från USA var känt, men att organisationen var CIA-finansierad blev offentligt 1967 sedan rykten om det hade börjat spridas 1964.

Påståendet att Tingstens artiklar om Ideologiernas död ­skulle vara influerade av CCF är heller inte korrekt, menar Olof Petersson:

– Det som stod i den engelska artikeln från 1955 var egentligen exakt det som Tingsten skrivit i tre DN-artiklar 1952 om ideologiernas död. Och det i sin tur hade han ­redan nämnt i boken om Social­demokraternas idéutveckling 1941.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.