Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Statsvetare: Halvtaskig förklaring till Moderaternas ras

Den moderata förklaringen till katastrofvalet är att partiet sitter på regeringsmakten - och att de hade svårt att får väljarna att gå till vallokalerna. Men i flera M-kommuner var valdeltagandet högre än förra valet. "Det är en halvtaskig förklaring", säger statsvetaren Malena Rosén Sundström.

Utrikesminister Carl Bildt var sent i går kväll snabb med sin analys av det låga valresultatet.

- Vi har varit för dåliga på mobiliseringen, det är alldeles uppenbart, sade han.

Partiets förstekandidat, Gunnar Hökmark, stämde å sin sida in i partiledaren Fredrik Reinfeldts analys att M:s dåliga resultat gick att spåra till att partiet bär regeringsmakten. Men även han pekade på mobiliseringen, alltså att man inte lyckats locka folk till vallokalerna.

- Det är uppenbart att vi inte har mobiliserat våra väljare tillräckligt mycket. Enfrågedebatten tenderar att göra det svårare för oss att mobilisera våra väljare. Det måste vi tänka igenom hur vi ska göra bättre i framtiden, sade han.

Tittar man i valmyndighetens siffror över valdeltagande i landet ser man att fler väljare gick till valstugorna det här valet än 2009. 48,9 procent röstade i valet, vilket var mer än 2009.

I tre av Moderaternas starkaste kommuner - Vellinge, Danderyd och Täby - var trenden den samma. I Fredrik Reinfeldts Täby, där Moderaterna tappade över 10 procentenheter mot förra valet, var valdeltagande vid 2009 år val 64,4 procent. I årets val var siffran 64,7. I M-starka Danderyd var valdeltagandet 58,7 procent mot 58,5 förra valet - och i Vellinge, Skånemoderaternas högborg, 54,6 procent mot 50,65 i valet 2009.

Malena Rosén Sundström, statsvetare vid Lunds universitet är skeptisk till förklaringen om mobiliseringen.

– De tycker att folk inte har röstat så mycket som de borde. Samtidigt har vi ju ett högre valdeltagande i det här EU-valet än det förra. Det är en halvtaskig förklaring, för moderata väljare, och borgerliga väljare överlag, brukar ta sig till vallokalerna i högre utsträckning än de röda väljarna.

Malena Rosén Sundström är även skeptisk till Fredrik Reinfeldts förklaring att det faktum att M bär regeringsmakten skulle ha skjutit ned partiet till rekordlåga siffror.

– Jämfört med Frankrike har Hollande fått jättedåliga resultat, men där finns ett jättestort missnöje med hur han har hanterat arbetslöshet och kris. Det stora missnöjet finns inte i Sverige.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.