Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Alla är samlade nu – men fortsättningen kommer att väcka starka känslor

Rakhmat Akilov har ställts inför rätta efter dådet på Drottninggatan. DN:s Stefan Lisinski svarar på fyra frågor om rättegången. 

1. Rättegången mot Rakhmat Akilov har börjat. Hur är stämningen i rättssalen?

– Trots att det handlar om de grövsta brotten man kan tänka sig så är stämningen som den brukar i svenska rättegångar. Samtliga närvarande, inklusive Akilov själv, är samlade. Brottsoffer och deras anhöriga finns inte i denna rättssal utan följer förhandlingen i en annan sal. Deras målsägandebiträden finns på plats. 

2. Vad har hänt hittills?

– Åklagarna Hans Ihrman och Hans-Jörgen Hanström har presenterat en bakgrund till själva brottet, de har berättat om Akilovs bakgrund, att han inte sedan tidigare var känd som någon anhängare till terrorgruppen IS, och att han inte verkar ha tjänat några pengar i Sverige under månaderna före terrorattacken. Åklagarna har också gått igenom en del chattkontakter som Akilov har haft med personer som har uppmuntrat honom. De personerna verkar befinna sig utomlands, enligt Hans-Jörgen Hanström.

Läs mer: DN på plats – följ rättegången live 

3. Hur reagerar Akilov själv?

– Han är samlad och verkar uppmärksam, men visar inga tydliga känslor.

4. Vad händer framöver i rättegången?

– Sakframställan väntas pågå i tre dagar. Antagligen kommer fortsättningen att väcka starkare känslor, när åklagarna kommer in på exakt vad som hände på Drottninggatan, var olika personer blev påkörda, dödade, skadade och chockade. En viktig del av bevismaterialet är filmer som visar vad som hände och som kan vara mycket obehagliga. Nästa vecka ska Akilov själv höras.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.