Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Stefan Lisinski: Chanserna är stora att Esa Teittinen går helt fri

Fallet Esa Teittinen, som dömts till ett långt fängelsestraff för mordet på sin vän, kan sluta med att han blir en fri man. DN:s kriminalreporter Stefan Lisinski konstaterar att det sker mycket sällan.

Hur viktigt är det att Riksåklagaren inte motsätter sig resning för Esa Teittinen?

– Det är mycket viktigt. Högsta domstolen avgör frågan självständigt, inte RÅ. Men eftersom även åklagarsidan anser att bevisläget är svagt så är chanserna stora att han går helt fri. I andra fall, exempelvis när livstidsdömde Kaj Linna beviljades resning och friades, motsatte sig RÅ konsekvent resning. 

Hur vanligt är det att någon först döms för mord och sedan beviljas resning?

– I modern tid finns fem uppmärksammade mordfall som har lett till resning, från det så kallade raggarmordet i Malmö år 1979, till Esa Teittinen. Sture Bergwall/Thomas Quick dömdes för totalt åtta mord innan han friades helt. Kaj Linna beviljades resning för ett drygt år och är nu helt fri efter nästan 13 år i fängelse. På 1990-talet dömdes två män till livstid fängelse för mord för att sedan frias. 

Varför är det så svårt att beviljas resning?

– Kraven är mycket höga. I många fall har de ursprungliga brottsutredningarna haft stora brister och de fällande domarna har fått hård kritik. Så har det varit när Kaj Linna och Esa Teittinen fälldes. Men det räcker inte för att få en ny prövning. Det måste komma fram nya bevis och nya omständigheter som domstolarna inte kände till tidigare. En svag dom är inte tillräckligt för att beviljas resning.

Läs mer: Esa Teittinen: Skönt att sanningen kommit fram 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.