Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Frågan är vad Julian Assange har att glädja sig åt

Foto: Pia Gripenberg

Analys. Julian Assange är nöjd. Men frågan är fortfarande vad han har att glädja sig åt. Det är inte självklart att han nu kan leva som en fri man.

Överåklagare Marianne Nys beslut att lägga ner utredningen mot Wikileaks grundare Julian Assange innebär inte att han är rentvådd från misstankarna om sexualbrott. Ursprungligen gällde misstankarna brott mot två kvinnor i Sverige, men preskriptionstiden för det ena brottet har gått ut.

Beslutet innebär bara att de svenska åklagarna inte ser några möjligheter att föra utredningen vidare.

Sveriges krav på att få hit Julian Assange är nu avslutade, såvida han inte skulle välja att frivilligt resa hit. Då skulle utredningen öppnas igen.

Den möjligheten får anses vara obefintlig.

Men Julian Assange har hela tiden förklarat sin vägran att samarbeta med att han tror att Sverige skulle överlämna honom till USA, för att ställas inför rätta för betydligt allvarligare och politiskt motiverade brott, som spioneri eller liknande anklagelser.

Frågan är varför Assange tror att Storbritannien skulle behandla honom mer hänsynsfullt än Sverige. De brittiska relationerna med USA har av tradition varit bättre än vad som har gällt för Sverige. Brittisk polis har också gjort klart att Assange kommer att gripas om han lämnar ambassaden. Hans advokat Per E Samuelson menar att det kommer att lösa sig med Storbritannien, eftersom anklagelserna om brott mot borgensreglerna inte skulle vara lika allvarliga som misstankarna i Sverige.

Sverige har hela tiden vägrat att svara på vad som skulle hända om USA begärde honom överlämnad dit, eftersom det inte har funnits någon sådan begäran. Men enligt reglerna skulle Sverige inte kunna överlämna Assange till USA utan att först få godkännande från Storbritannien.

Så det är svårt att förstå att Assange ser det svenska beslutet som en stor seger. Rimligtvis borde han fortfarande vara orolig över att han till sist ställs inför rätta i USA, även om den resan inte längre går via Sverige.

Han har hela tiden framhållit att det är anklagelserna i USA som är avgörande, inte svenska sexbrottsmisstankar och knappast heller de nu aktuella brittiska misstankarna.

Det är alltså svårt att förstå varför Assange tror att Storbritannien kommer att behandla honom bättre än Sverige.

Sorgligast är kanske att anklagelserna om sexbrott i Sverige aldrig kommer att prövas. Det är långt ifrån säkert att han skulle fällas om saken prövades i svensk domstol. Men det får vi aldrig veta.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.