Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Stefan Lisinski: Ovanligt hårt straff för mordförsök på imam

Foto: Marcus Ericsson/TT

Mordförsöket i Strömsund på imamen Obid Nazarov skedde på uppdrag av ”någon annan”. Tingsrätten i Östersund avstår dock från att direkt peka ut den uzbekiska staten, även om mycket talar för det, skriver DN:s rättsreporter.

Tisdagens dom är på många sätt ovanlig. Det hör inte till vardagen att en domstol funderar över om en annan stat har beställt ett mord i Sverige. Det är inte heller vanligt att ett försök till mord ger ett så långt straff som 18 års fängelse.

Obid Nazarov var imam i Uzbekistan och hamnade i opposition till regimen. Han anklagades där för att ha varit inblandad i ett terrordåd, under en period då han bevisligen inte befann sig i landet. Hans son David Nazarov har berättat om att fadern och hela familjen har utsatts för trakasserier från regimen. Hotbilden finns kvar, även efter tisdagens dom.

Foto: David Nazarov, son till Obid Nazarov, i tingsrätten i Östersund i november. Foto: Marcus Ericsson/TT

Den man som har dömts för att år 2012 ha skjutit Obid Nazarov i huvudet har ingen egen koppling till sitt offer och tingsrättens slutsats att någon annan har beställt attentatet är därför självklar. Men domstolen avstår från att peka ut vem som ligger bakom dådet. Däremot är det försvårande att det handlar om ett beställt attentat.

Det är förstås också försvårande att Obid Nazarov än i dag är mycket svårt handikappad efter attentatet. Kulan som träffade honom i skallen har orsakat mycket svåra skador och sitter kvar i huvudet. Hans son David fungerar som god man åt fadern. Familjen berättar om små och långsamma framsteg.

Därför var det givet att det skulle bli ett hårt straff för den som skjutit Obid Nazarov. Lagen gör det möjligt att utdöma ett lika hårt straff för ett försök som för ett fullbordat mord, om det finns särskilt försvårande omständigheter. Chefsåklagare Krister Petersson hade också yrkat på livstids fängelse, men riktigt så långt ville tingsrätten inte gå.

DN berättade härom dagen om Sofia, vars make fick 14 år för att ha kastat henne från balkongen på sjätte våningen. Nu blev det 18 år, det längsta tidsbegränsade straffet i Sverige. Östersunds tingsrätt finner att det bara kan ge ”en begränsad reduktion av straffvärdet” den här gången.

Den dömde mannens advokat Jorge Concha har redan förklarat att tingsrättens dom kommer att överklagas. Den dömde mannen påstår att han är helt oskyldig till att ha skjutit Obid Nazarov, men har svårt att förklara vad han gjorde i Strömsund och att hans dna finns på en ryggsäck med det misstänkta mordvapnet.

Chefsåklagare Krister Petersson är i stort sett nöjd med tingsrättens dom och hade inte klagat själv. Men om den dömde överklagar så kommer hovrätten också att pröva om livstids fängelse ska dömas ut i detta mål.

Det återstår också att se hur denna dom påverkar relationerna mellan Uzbekistan och Sverige. Kontakterna är redan i dag på en blygsam nivå.

Fakta.Mordförsöket på Nazarov

  • Den 22 februari 2012 skjuts den då 54-årige Obid Nazarov i bakhuvudet i en trappuppgång i Strömsund. Han får svåra hjärnskador men överlever.
  • Nazarov är en av de mest kända muslimska ledarna från Uzbekistan och en av de tyngsta kritikerna av landets diktatur. 2006 fick han asyl i Sverige.Säpo har kritiserats för att ha underskattat faran och inte ha underrättat lokal polis om hotbilden.
  • Ett uzbekiskt par i 30-årsåldern visar sig ha spårat upp imamen åt den misstänkte attentatsmannen, men de frias i tingsrätt och hovrätt eftersom det inte kan bevisas att de kände till mordplanerna.
  • Den misstänkte skytten grips i januari i år i Ryssland på svensk begäran och överlämnas sedan den 25 augusti.Nazarov vårdas alltjämt på hemlig ort för sina skador.

TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.