Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-27 10:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/stefan-lofven-det-ar-tid-for-sjalvdisciplin/

SVENSK POLITIK

Stefan Löfven: Det är tid för självdisciplin

2 min 58 sek. Stefan Löfven understryker allvaret och att det kommer att bli värre innan det bli bättre. Den som reser nu tar ett tungt ansvar.

Coronakrisen kommer inte att vara över på några veckor, det kommer att ta månader. Statsminister Stefan Löfven uppmanar medborgarna att vara tålmodiga.

– Det är tid för självdisciplin, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven mötte på torsdagen pressen efter en frågestund i riksdagen. Statsministern vill inskärpa hos befolkningen att coronakrisen långt ifrån är över.

– Jag kan inte nog understryka hur viktigt det nu är med uthållighet. Det här kommer inte att vara över på några veckor, vi måste tänka flera månader, säger Stefan Löfven.

Statsministern upprepar att var och en måste göra uppoffringar, inte minst när gäller resor runt påsk.

– Den som i onödan väljer att resa riskerar andra människors hälsa och bär ett mycket tungt ansvar på sina axlar. Varje person bör ställa sig frågan: är den här resan verkligen nödvändig. Mitt svar och myndigheternas svar är: nej, stanna hemma, säger Stefan Löfven.

Statsministern framhåller också att det nu är viktigt med tålamod och att inte börja slarva med de riktlinjer som myndigheterna har satt upp när det gäller sociala kontakter.

– Det är inte tid för sådant nu, det är precis det som för smittan vidare och ökar på smittan ytterligare.

Statsminister Stefan Löfven.
Foto: Ali Lorestani/TT

Stefan Löfven konstaterar att smittspridningen hittills varit störst i Stockholm, Södermanland och Östergötland. Han understryker att även andra delar måste vara beredda på att smittan sprids också dit.

– Faran är inte över. Det blir värre innan det blir bättre. Det är inte läge att slappna av, det är inte läge att börja tumma på råd och riktlinjer, säger Stefan Löfven och fortsätter:

– Det är tid för självdisciplin. Det är när det börjar bli riktigt jobbigt som tålamodet och vår förmåga prövas på riktigt.

Under statsministerns frågestund i riksdagen krävde Moderatledaren Ulf Kristersson att regeringen omgående agerar för att kunna stoppa utländska direktinvesteringar i svenska företag. Enligt M-ledaren är det viktigt att skydda svenska företag från förvärv som i förlängningen kan skada den nationella säkerheten.

Enligt Stefan Löfven är lagstiftningen på det här området för tunn och därför pågår en utredning. Det innebär att det kommer dröja innan ny lagstiftning kan vara på plats.

– Vi kommer att skynda på behandlingen så snabbt det någonsin går. Finns det annan lagstiftning att ta till så är vi naturligtvis inte främmande för det och vi är öppna för att diskutera det, säger Stefan Löfven.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt