Statsminister Stefan Löfven håller i kväll ett tal till nationen med anledning av coronakrisen. ”Sverige utsätts för prövningar, och det är en extraordinär situation”, säger Löfvens pressekreterare Maria Soläng.
Statsvetaren Tommy Möller menar att det kan vara klokt att hålla talet, även om det är ett mycket ovanligt inslag i svensk politik.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-28 06:57
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/stefan-lofven-haller-tal-till-nationen/

Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
- Följ dina intressen
- Nyhetsbrev
På söndagskvällen ska statsminister Stefan Löfven hålla ett ungefär fem minuter långt tal till nationen med anledning av coronakrisen och den situation Sverige befinner sig i.
Talet kommer att sändas klockan 21.15, just före SVT:s ”Agenda”, som därför börjar fem minuter senare än vanligt. Statsrådsberedningen lämnar inget mer detaljerat besked om innehållet på förhand än att det handlar om den pågående krisen. Det unika talet hålls eftersom ”Sverige utsätts för prövningar, och det är en extraordinär situation”, säger Löfvens pressekreterare Maria Soläng.
Svenska statsministrar brukar inte hålla tal till nationen. Det gör däremot statschefen Carl XVI Gustaf ibland i krislägen. SVT hade en serie ”tal till nationen” med alla partiledarna inför valet 2018, men det var mer en del av valkampanjen.
”Det är värnandet om public services oberoende som gör att dessa tal hör till undantagen. Vi har ett granskande uppdrag och makthavare medverkar därför vanligtvis i former som tillåter ifrågasättande. Den här gången kommer Löfvens tal att kommenteras och analyseras i Agenda i omedelbar anslutning till att talet sänts”, skriver SVT i en kommentar till kvällens tv-tal.
– Stefan Löfven erbjöds också att medverka i Agenda på söndagen, men han avböjde med hänvisning till det extrema läget, säger SVT:s Helena Olsson, som är programbeställare, i en artikel på SVT.se.

Statsvetaren Tommy Möller håller med om att talet direkt till nationen är ett ovanligt inslag i svensk politik.
– Det här är inte riktigt en normal del av svensk politik. Men nu är det ett extraordinärt läge, det kanske är klokt att statsministern framträder, säger Tommy Möller, som är professor i statsvetenskap vid Stockholm universitet.
Regeringen har förmodligen tagit intryck av hur andra länder hanterat coronakrisen kommunikativt, där premiärministrar talat direkt till nationen. Men Löfvens tal handlar antagligen inte om att informera om nya åtgärder eller restriktioner, menar Tommy Möller.
– Sådant brukar man berätta på presskonferenser. Troligen vill han framträda inför nationen och säga några lugnande ord och inskärpa betydelsen av situationen och vissa förhållningssätt, som man ofta upprepar. Det är en viktig del i en regerings krishantering även om man inte har så många nya budskap att komma med. Många människor är oroliga och det finns risk att frånvaro av besked och information från den högsta politiska ledningen leder till osäkerhet.
– Det är ganska klokt att hålla det här talet, säger Tommy Möller.
Även om det är stora motsättningar i opinionen angående hur krisen hanteras och hur långt Sverige borde gå i restriktioner för att minska virusspridningen, så verkar det råda en bred politisk enighet om regeringens linje, menar Tommy Möller.
Det talar också för att talet är mer av enande och förmanande karaktär.
Läs mer:
Ewa Stenberg: Blir krisen djupare kan vi få en samlingsregering
Karin Eriksson: Tänk att få vakna upp i ”det där jävla landet” en gång till