Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-07 12:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/stefan-lofven-inte-aktuellt-att-latta-pa-restriktioner/

SVENSK POLITIK

Stefan Löfven: Inte aktuellt att lätta på restriktioner

16 min. Stefan Löfven och Lena Hallengren höll pressträff.

Det är inte aktuellt att lätta på de restriktioner och rekommendationer som införts för att bromsa coronasmittan, fastslår statsminister Stefan Löfven.

– Tro inte för ett ögonblick att vi har tagit oss igenom den här krisen ännu, säger han.

I takt med att yttertemperaturen stigit har allt fler människor sökt sig utomhus och på en del uteserveringar har trängseln varit påtaglig. Men regeringen tänker i nuläget inte införa några ytterligare restriktioner för restaurangnäringen.

– Men alla krögare ska veta att smittskyddsläkare och kommuner kan vid en inspektion komma att stänga restauranger och barer om man inte håller sig till de regler som gäller, säger Stefan Löfven.

Statsministern slår samtidigt fast att det inte är aktuellt att lätta på de rekommendationer och restriktioner som redan införts.

– Tvärtom är regeringen beredd att fatta ytterligare beslut om det skulle behövas för att begränsa smittspridningen, säger han.

Flera av våra grannländer har börjat lätta på en del restriktioner men Stefan Löfven kan inte säga när det blir aktuellt för Sverige att göra samma sak.

– Vi gör det här för att begränsa smittspridningen så mycket som möjligt. Det går inte att säga något datum, säger Stefan Löfven.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson understryker att smittspridningen ser olika ut på olika håll i landet och att det därför inte är aktuellt att ändra på några restriktioner just nu.

– Jag tror inte att man ska räkna med att vi tar några större beslut före sommaren, säger Johan Carlson.

Statsminister Stefan Löfven konstaterar också att fler röda och lediga dagar väntar under våren.

– Valborg, som många känner det, är inställt, säger han.

Samtidigt inskärper han att den som nu planerar sommarsemestern bör ställa in sig på att det kommer att råda fortsatt stor osäkerhet om möjligheterna att resa. Utrikesdepartementet har avrått från alla icke nödvändiga utlandsresor fram till den 15 juni och enligt statsministern kan det mycket väl bli en förlängning. Han understryker att faran med smittspridningen är långt ifrån över och att vi bör ställa in oss på att det kommer att ta tid innan allt återgår till en mer normal tillvaro.

– Tänk inte några veckor, tänk några månader, säger Stefan Löfven.

– Sommaren 2020 kommer att bli ovanlig. Bröllop, studentfester och festivaler har redan ställts in. Midsommarfirandet blir med all sannolikhet annorlunda, säger Stefan Löfven.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt