Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-25 18:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/stefan-lofven-kravet-pa-sjukintyg-avskaffas/

SVENSK POLITIK

Stefan Löfven: Kravet på sjukintyg avskaffas

Foto: Jessica Gow/TT

Högskoleprovet ställs in och kravet på sjukintyg för den som måste vara hemma från jobbet avskaffas. Det är några av regeringens senaste åtgärder för att bromsa effekterna av coronasmittan.

– Coronaviruset är det största hotet mot folkhälsan i Sverige på många decennier, säger statsminister Stefan Löfven.

Regeringen presenterade på fredagen en rad nya åtgärder för att bromsa effekterna av coronasmittan.

– Alla invånare i vårt land ska vara medvetna om vad vi står inför. En ovanlig och påfrestande tid väntar för var och en av oss. Coronaviruset är det största hotet mot folkhälsan i Sverige på många decennier, säger Stefan Löfven.

Läs mer: Skolbarn driver inte epidemin – skolor fortsatt öppna

Ett nytt besked är att högskoleprovet inte kommer att anordnas under våren 2020. Orsaken är att många personer samlas på samma plats under samma dag. I år är 70.000 personer anmälda till vårens högskoleprov den 4 april.

– Det här är en extraordinär åtgärd. Det har aldrig tidigare hänt att högskoleprovet har ställts in. Ett inställt högskoleprov kommer att få konsekvenser för människor i samband antagningen till en högskoleutbildning, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning.

Regeringen kommer också att besluta att kravet på läkarintyg för sjuklöneperioden tillfälligt avskaffas.

– Det är ett viktigt verktyg för att avlasta hälso- och sjukvården och för att minska spridningen, säger Stefan Löfven.

De senaste dagarna har det kommit flera stora varsel på arbetsmarknaden till följd av effekterna av coronasmittan.

– Regeringen arbetar därför intensivt med så snabba åtgärder som möjligt för att minimera effekterna på jobben. Vi kommer inte att lämna svenska löntagare i sticket, säger Stefan Löfven.

Samtidigt har utrikesdepartementet utfärdat nya rekommendationer angående utlandsresor.

– Jag vill skicka en uppmaning till er som planerar en utlandsresa. Även om utrikesdepartementet inte avråder från resa till ett område, så överväg noga om resan verkligen behöver göras. I ett mycket osäkert läge kan situationen nämligen förändras snabbt. Det innebär att gränser kan stängas, nya karantänsregler upprättas, säger Stefan Löfven.

Statsministern vill inskärpa att effekterna av coronasmittan inte kommer att avklinga snabbt.

– Situationen är allvarlig. Den kommer inte att gå över på en vecka eller två eller en månad. Den kan mycket väl bli riktigt långvarig, säger han.

– Utvecklingen sker nu mycket snabbt. Det finns en stor risk att antalet fall kommer att bli betydligt fler. Vi löper dessvärre också risk att få se fler dödsoffer.

Enligt Stefan Löfven ligger nu fokus på att hindra att smittan sprids snabbt.

– Det avgörande nu är att det här förloppet blir utdraget. Motsatsen - ett snabbt och drastiskt förlopp med en plötslig puckel av antalet sjuka - kan bli övermäktigt för sjukvården och förödande för människors hälsa, säger Stefan Löfven.

Enligt statsministern kommer det att komma fler beslut som stör vardagslivet och orsakar problem för medborgarna - ibland med mycket kort varsel.

– Det här kommer att bli tufft. Det kommer att bli långvarigt. Det kommer att påverka människors vardagsliv men det är bara så här som vi kan säkerställa att vi kan förhindra en stor spridning under en kort tid, säger Stefan Löfven.

– Det är en svår situation. Vi måste alla inse det. Livet fungerar inte som vanligt när vi har en sådan spridning av en farlig sjukdom. Det är vår skyldighet att se till att spridningen blir så liten som möjligt och att sjukvården fungerar så bra som möjligt.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt