Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Stefan Löfven: Uteslutet att jag skulle sitta kvar

Statsminister Stefan Löfven redogör för hur han kommer att agera om SD väljer att rösta för alliansens budget.
Statsminister Stefan Löfven redogör för hur han kommer att agera om SD väljer att rösta för alliansens budget. Foto: Roger Turesson

Statsminister Stefan Löfven (S) ökar nu pressen på de borgerliga oppositionspartierna för att få igenom sitt budgetförslag i riksdagen. Samtidigt gör han klart att han inte tänker fortsätta regera om alliansens budget vinner med stöd av Sverigedemokraterna.
– Att jag skulle sitta kvar och administrera den är uteslutet, säger Stefan Löfven.

På tisdagseftermiddagen ska Sverige­demokraterna ge besked om hur partiet tänker rösta när de olika förslagen till statsbudget ska beslutas i riksdagen. Frågan handlar om SD ska lägga ned sina röster eller stödja alliansens budgetförslag i den kommande omröstningen.

För statsminister Stefan Löfven är beskedet en ödesfråga på många sätt. Om SD väljer att rösta med de borgerliga har han en regeringskris på halsen mindre än tre månader efter valsegern. Om allianspartierna dessutom håller fast vid sitt förslag kan Stefan Löfven tvingas regera med någon annans budget. Men det är en fråga som inte kommer att bli aktuell, enligt statsministern.

– Om den budgeten skulle vinna är det uteslutet att jag skulle sitta kvar och administrera den. Det sker inte, säger Stefan Löfven.

Hans recept är i stället att få de borgerliga till förhandlingsbordet. Det kan ske genom att hela budgeten skickas tillbaka till finansutskottet för ny behandling innan den planerade omröstningen i riksdagen på onsdag.

– Om SD inte följer praxis så har alla vi övriga sju partier något att fundera på. Vi sju partier har sagt att ingen vill få igenom sin politik med stöd av SD. Det var de fyra förutvarande regeringspartierna tydliga med både före och efter valet och det syntes även i statsministeromröstningen där de lade ned sina röster. Det bygger på att deras alternativ är mindre än vårt. Det vore konstigt om en budget som är mindre än vår skulle gå igenom, säger Stefan Löfven.

Om alliansen röstar på sitt förslag och det får majoritet, vad drar du då för slutsatser?

– Om det är så att man inte vill diskutera eller förändra, då tänker jag inte sitta kvar. Jag tänker inte ­administrera någon annans budget, det vore korkat helt enkelt.

Är det då extraval som ligger närmast?

– Den möjligheten finns rent konstitutionellt, men det är först den 29 december som det kan utlysas.

Vilka kriterier ska uppfyllas för att det ska bli extraval?

– Det får vi fundera igenom då om det skulle bli aktuellt. Det är inget förstahandsval men man kan inte utesluta det. Vi har precis haft ett val och det är därför jag menar att alla måste tänka till. Väljarna har gett oss ett resultat och när vi nu ser spelplanen tror jag att väljarna förväntar sig att vi kan hantera den situationen.

Vad innebär det om allianspartier­na får igenom sin budget med stöd av SD?

– De var ju väldigt tydliga under valrörelsen med att de inte ville ha organiserat samarbete med SD. Och det är av det skälet vi måste tänka över blockgränserna. Det är när de här två blocken står emot varandra och inte vill röra sig som SD riskerar att få det avgörande inflytandet.

– Väljer de då helt plötsligt att gå med SD så har de bekräftat en ny situation i Sveriges riksdag. Då är det inte ett indirekt stöd utan ett direkt stöd. Det är därför det är en så viktig fråga. Det som händer nu gäller hela mandatperioden, och jag tror inte att de som röstade på C, FP, M eller KD tänkte sig att de här partierna skulle sitta och samarbeta med Sverigedemokraterna i Sveriges riksdag.

Vad är det som talar för att allianspartierna skulle vilja förhandla med er om budgeten?

– Att det finns ett genuint intresse från dem att hantera den här situationen. Frågan är också i deras knä, man kommer inte ifrån det. Om de inte avser att byta strategi så måste vi hitta något över blockgränsen, det bara är så.

Borde allianspartierna i en sådan här situation låta bli att rösta på sin egen politik?

– Det är inget konstigt att de röstar på sitt alternativ. Det vi dock alla ställs inför är att om SD helt plötsligt har en ny praxis och vi inte kan lita på den praxis som varit – vad gör vi då? Då måste frågan ställas vad vi kan göra annorlunda och därför måste vi prata om det.

– Återigen, det handlar inte bara om den här omröstningen, det handlar om hela mandatperioden. Det är därför uppmaningen är att man måste bestämma sig så att vi vet hur det ska fungera under mandatperioden. Har de borgerliga partierna bytt uppfattning och faktiskt kan sätta sig vid makten och fatta beslut med SD:s aktiva stöd? Jag utgår från att det inte är så, men då måste de ge det beskedet.

Vad skulle allianspartierna vinna på att försvaga sitt regerings­alternativ genom att samarbeta med er?

– Få igenom sin politik.

Vilka skattefrågor är du beredd att förhandla om?

– Först måste jag få besked om att de har den här principiella in­ställningen om att vilja agera över blockgränserna. Då är min hållning att man måste vara beredd att både ge och ta. Man kan inte sätta sig vid ett förhandlingsbord och tro att man får igenom allt man vill.

Du har tidigare uteslutit en social­demokratisk enpartiregering, gäller det fortfarande?

– Nu har vi den här regeringen och en enpartiregering skulle bara innebära en ännu mindre del av riksdagen. Första veckan efter valet satt jag och pratade med alla på tu man hand och då bjöd jag in de borgerliga partierna till budgetsamarbete. Men då var det njet, det fanns inte på dagordningen. Men jag hoppas att om det blir allvar så finns det andra möjligheter.

DN. se. Följ budget­dramatiken.

15.30. Direktsänd DN-tv från riksdagen som leds av politikreporter Mats J Larsson.

Gäster: DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg och Hans Rosén, politikreporter.

16.00. Sverigedemokraterna gruppmöte inleds. Beslut ska fattas om partiet i slutliga budgetomröstningen på onsdag ska rösta på alliansens budget eller lägga ned sina röster.

16.30. Presskonferens med SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson och ekonomisk-politiska talespersonen Oscar Sjöstedt. Efteråt kommenterar DN:s Ewa Stenberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.