Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Sten Heckscher ska utreda Macchiarini-skandalen

Foto: Lina Alriksson

Det blir Sten Heckscher, f d rikspolischef och statssekreterare i justitiedepartementet och näringsminister som ska utreda Macchiarini-skandalen på Karolinska institutet. Till sin hjälp får han professor i biokemi vid Helsingfors universitet Carl Gahmberg och Ingrid Carlberg, författare och journalist.

– Vi ska granska KI:s hantering i frågan om Macchiarini. Vad har hänt och vem har gjort vad. Vi vill ha klarhet i vad som har hänt, rekryteringsprocess och allt möjligt, säger Sten Heckscher. 

Varför ville ni ha just Sten Heckscher till utredningen?

– Han har hög integritet och en lång meritlista. Vi ville ha en oberoende person. Vi valde också att granskaren själv fick välja vilka han skulle jobba tillsammans med. Jag hoppas de ska leta i alla skrymslen. KI är skadat med det går att reparera, säger Lars Leijonborg, ordförande i KI:s styrelse.

Och varför ville du, Sten Heckscher ha med just Carl Gahmberg och Ingrid Carlberg i granskningen?

– Vi ville hitta en mångsidig person som står fri från KI vilket inte är det allra enklaste, men vi hittade Carl Gahmberg. Och den jag helst ville ha var Ingrid Carlberg, grävande journalist som fått många pris för det. Hon är orädd och är också en fristående person. Vi ska sätta igång och jobba omgående, säger Sten Heckscher och fortsätter:

– KI har varit noga med att det är jag som bestämmer och det är jag noga med. Jag kommer inte att fråga KI.

Vad är det som ni exakt ska utreda? 

– Det är inte lätt att svara på nu men det finns  till exempel tre gränssnitt: sjukvården, åklagarens utredning och högskolelagen. Och vi kommer inte att genera oss utan tala med alla vi anser bör talas med. 

Ska ni utreda forskarfusket, oredligheten?

– KI hantering av anklagelse om oredlighet faller inom vår ram men var det hela kommer att hamna har jag inget svar på idag

 Hur ska ni förhålla er till Karolinska universitetssjukhusets utredning?

– Vi ska tala med varandra så klart, en del frågor kanske blir överlappande.

När granskningen kommer att vara klar är enligt Sten Heckscher svårt att säga. Lars Leijonborg har önskat resultat till sommaren.

– Ja, kanske men det oklart är när sommaren infaller, säger Sten Heckscher.

Macchiarini-affären startade år 2010 när den italienske då uppburne stjärnkirurgen Paolo Macchiarini anställdes som gästprofessor på Karolinska institutet. En tjänst han kombinerade med en överläkarbefattning på Karolinska universitetssjukhuset. Under 2012-2013 gjorde Macchiarini tre operationer med konstgjorda luftstrupar på vad som har hävdats svårt sjuka patienter. Att de skulle ha varit döende tillbakavisats av fyra läkare vid KS som i juni 2014 anmälde kirurgen till KI:s rektor Anders Hamsten, för forskningsfusk. Först på hösten 2014 tillsattes en extern utredare, Bengt Gerdin, som ett halvår senare inkom med en rapport som bekräftade Macchiarinis forskningsfusk. Men Anders Hamsten friade Macchiarini och menade att det kirurgen ägnat sig åt var sjukvård, inte forskning. Gerdin kritiserade detta liksom att han inte fått tillgång till hela utredningsunderlaget. När han fick det kvarstod dock hans slutsats att Paolo Macchiarini hade ägnat sig åt oredlighet i forskning.

I januari i år publicerade den amerikanska tidskiften en lång artikel om Paolo Macchiarini där det framkom att det fanns flera frågetecken kring hans cv. Ungefär samtidigt sände SVT Bosse Lindquists tredelade och uppmärksammade dokumentär om Macchiarini, ”Experimenten”, vari ytterligare oklarheter kring kirurgens agerande blottlades. Där ifrågasattes också KI:s icke-agerande i affären.

Paolo Macchiarini som totalt gjort åtta transplantationer (varav endast två patienter är idag i livet) med luftsstrupar av plast, har också tidigare polisanmälts för bland annat bedrägeri i Italien, ett fall som åter har öppnats. KI beslutade nyligen att inte förlänga Macchiarinis forskningsförordnande på KI som avslutas i november i år. Förordnandet på KS löpte ut redan i november 2013.

I februari 2016 fattade också KS ett beslut om att tillsätta en utredning gällande de tre operationer som genomfördes vid sjukhuset. Till en början skulle utredningen ledas av sjukhusets chefsläkare, men efter hård kritik gjorde man en kovändning och en extern utredare ska nu granska operationerna. 

Den utredning som nu påbörjats på KI kritiseras av de fyra KS-läkarna (i tidningen Sjukhusläkaren”) som anmälde Macchiarini 2014. De menar att KI:s rektor Anders Hamsten kände till tillståndet för de första patienterna som opererades (vilket Hamsten förnekat) och att han därför genast borde att tillsatt en utredning.

Fakta. Paolo Macchiarini
  • Den italienska forskaren och kirurgen Paolo Macchiarini föddes i Basel i Schweiz 1958. Han har varit verksam i flera länder, bland annat Spanien, Frankrike, Italien, Storbritannien och Sverige.
  • Paolo Macchiarini rekryterades till Karolinska institutet, KI, 2010. Hans anställning som gästprofessor på KI var kombinerad med en tjänst vid Karolinska universitetssjukhuset, KS, mellan 2010 och 2013.
  • Vid Karolinska institutet bedrivs forskning och utbildning medan vård och operationer görs på Karolinska universitetssjukhuset.
  • De omstridda ingreppen: Vid kirurgens ingrepp byttes delar av patienternas luftstrupar ut mot konstgjorda delar, klädda med stamceller från patienten.
  • Det gjordes tre operationer av denna typ på Karolinska universitetssjukhuset. Ingen av patienterna var från Sverige.
  • Ingreppen på KS föregicks aldrig av djurförsök. Det gjordes inte heller någon etisk prövning av operationerna. Detta är, enligt KI, på grund av att det handlade om vård och inte forskning.
  • Totalt har Paolo Macchiarini utfört åtta operationer med konstgjorda luftstrupar. Sex av patienterna har avlidit.
Fördjupning. KI-skandalen
Fakta: Sten Heckscher

Sten Heckscher är 73 år och har tidigare varit president i Kammarrätten i Stockholm, rikspolischef, generaldirektör Patent-och Registreringsverket, statssekreterare i justitiedepartementet och näringsminister. Han har också varit ordförande i styrelsen för Stockholms universitet under nio år.

Fakta: Ingrid Carlberg

Ingrid Carlberg är 54 år och var i 20 år anställd som journalist på Dagens Nyheter. Hon har fått flera litterära pris för bland annat ”Pillret” 2008 och Raoul Wallenberg-biografin ”Det står ett rum här och väntar på dig...” (2012). Hon är hedersdoktor vid Uppsala universitet.

Fakta: Carl Gahmberg

Carl Gahmberg är 73 år och professor i biokemi vid Helsingfors universitet. Han är utbildad läkare och en av Finlands mest citerade forskare. Han har haft flera internationella uppdrag och är utländska ledamot av svenska Kungliga vetenskapsakademien.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.