Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Stigande hav hotar bebyggelse

Falsterbo.
Falsterbo. Foto: Alamy
Skanör-Falsterbo kommer att dränkas när klimatförändringarna höjer havsnivån, om inget görs. Både Vellinge och andra kustkommuner i Södra Sverige vill att staten fastställer en nivå för hur mycket havet kommer att stiga. Men regeringen säger nej.

Vellinge efterlyser också nya lagar som inte bara skyddar naturen utan även skyddar befintlig bebyggelse från naturens förändringar.

För Hans Folkeson är klimatförändringen och det stigande havet redan en realitet, något han arbetar med varje dag. Han är stadsbyggnadsdirektör i Vellinge kommun och det låglänta Falsterbonäset är hans största bekymmer.

– Den här vallen är fem meter hög och den skyddar mot översvämningar, säger han när han står i den isande vinden högst upp. Sandvallen ligger längst ut på näset, invid hamnen.

– Men vi måste fylla på sand så den inte försvinner och det får vi inte för länsstyrelsen eftersom den ligger i ett naturskyddsområde.

Det bor 20 000 människor på Falsterbonäset och ytterligare 10 000 på sommaren. Taxeringsvärdet på deras fastigheter uppgår till 65 miljarder kronor. Det mesta hamnar under vattnet när havet stiger.

– Men vi ska med alla medel skydda våra invånare och deras hem, säger Hans Folkeson.

I Skanör-Falsterbo skulle 60 procent av fastigheterna omgärdas av vatten när havet stiger två meter. Vid tre meters höjning av havsnivån skulle bara fem procent av husen klara sig.

Människorna på Näset har i alla tider kämpat mot översvämningar. Hårda stormar och kraftig lågtryck kan plötsligt få det omkringliggande havet att stiga.

– För fem år sedan steg vattnet 1,40 meter, säger Hans Folkeson. Och på 1800-talet hade vi en höjning på två meter under en orkan.

När klimatförändringen höjer normalvattenståndet med en meter så måste Falsterbonäset vara redo för tre meter.

Hans Folkesons arbetsrum är tapetserat med kartor över Falsterbonäset som visar hur mycket som försvinner under vattnet vid olika nivåer på havet. Andra kartor visar de skyddsvallar som ska rädda Skanör-Falsterbo.

– Vi vill använda mjuka naturliga skydd som jordvallar och fylla på stränderna med mer sand, säger han. Det fungerar utmärkt i Holland men länsstyrelsen tror inte att det fungerar i Skåne. Det hade varit lättare för oss att få tillstånd att bygga nytt om vi byggt en betongmur mot vattnet.

Frågan har blivit rykande aktuell då kommunen planerar för 450 nya bostäder ute på Näset. Några villor är redan byggda men länsstyrelsen har satt stopp för nästa etapp.

"Det finns risk för att bebyggelsen blir olämplig med hänsyn till risk för översvämning. Kommunen behöver visa en teknisk och ekonomisk rimlig lösning på långsiktigt skydd av Falsterbonäset".

– Det är ju just vad vi gjort, säger Hans Folkeson. Om länsstyrelsen inte anser att vi kan skydda den nya bebyggelsen måste dom ju mena att vi inte heller kan skydda den befintliga. Om länsstyrelsen och därmed staten menar att människorna i Skanör-Falsterbo ska lämna sina hem får man säga det rent ut.

Eller som det heter i de kommunala handlingarna: "Om länsstyrelsen anser att

bebyggelsen på Näset ska överges bör detta tydligt kommuniceras och motiveras".
Förutom att länsstyrelsen inte tror på kommunens åtgärder för att skydda Näset har Hans Folkeson bekymmer med den nuvarande lagstiftningen.

– Vi har lagar som ska skydda naturvärden av riksintresse mot bebyggelse och exploatering. Men det finns inga lagar som ska se till att skydda befintlig bebyggelse mot naturen. De nuvarande lagarna säger att "naturen ska ha sin gång". Men nu lever vi i en ny tid som kräver nya regler. Vi måste till exempel kunna få tillstånd att utföra en åtgärd om 50 år för att kunna genomföra dagens planering. Den sortens långtidsplanering finns det inte utrymme för i dag.

Hans Folkeson skulle också önska att staten fastslog normer för framtida nivåhöjningar av havet.

– Nu får vi se över vår planering efter varje ny klimatkonferens.

Kommunen håller sin medborgare ute på Näset väl informerade om sitt arbete mot översvämningar.

–Och jag har inte hört av några som oroat sig, säger Hans Folkeson.

Mäklaren Caroline Persson, som arbetar med Vellinge, säger samma sak.

Men ute på Skanörs Vångar, området där det ska byggas 450 nya bostäder, ser det väldigt ödsligt ut. I juni förra året lade Skanska ut reklamen för sina 29 nya villor på området med texten:

"Kombinationen av klassiska Skanörsvillor i moderna tappning på ett oslagbart läge skapade ett stort intresse vid säljstarten".

Ett och ett halvt år senare är ingen av de 29 villorna en påbörjade.

– Vi vill alltid ha ett visst antal villor sålda innan vi börjar bygga och det lyckades vi inte med här, säger Edvard Lind, presschef på Skanska.

Var det rädsla för översvämningar som höll kunderna borta?

– Det vet vi inget om, säger Edvard Lind. Det enda vi vet är att kunderna inte kom i den utsträckning vi hade hoppats på.

Andra byggherrar har byggt en handfull villor på området. Charlotte Wieselgren, 32 år, har nyligen flyttat in i en av dem med sin make och dottern Alice, ett och ett halvt år.

– Vi pratade länge om vi skulle våga flytta hit med tanke på översvämningsrisken, säger Charlotte Wieselgren när hon kommer stretande i motvinden med barnvagnen.

– Men jag är född och uppvuxen här ute ville gärna flytta tillbaka nu när jag själv fått barn. Min man och jag kom fram till att vi litar på byggherren och kommunen när de säger att de ska klara av problemen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.