Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Stinkande bussresenär i Uppsala lovar bättring

En UL-buss i trafik i Uppsala. Det är inte känt vilken linje som ”drabbats” av den illaluktande mannen.
En UL-buss i trafik i Uppsala. Det är inte känt vilken linje som ”drabbats” av den illaluktande mannen. Foto: Papper / Wikimedia Commons (CC0 1.0)
Nu spirar hoppet i Uppsala om att den illaluktande bussresenär, som fått andra resenärer att lämna bussen i förtid och förare att skriva klagobrev, är redo att radikalt rycka upp sig hygienmässigt.

I måndags gjorde representanter för det landstingsägda bussbolaget Upplands lokaltrafik (UL) hembesök hos mannen. Enligt ett brev från UL till busschaufförerna hade man ett långt samtal med mannen varvid man påtalade att dennes personliga hygien måste förbättras väsentligt, skriver Upsala Nya Tidning på nätet.

Om bättring inte sker kommer mannen att avvisas från bussarna han tänker sig åka med, uppger bolaget.

UL:s ovanliga åtgärd har följt på det brev som chaufförerna på den aktuella linjen skickat till ledningen. I det beskrevs den stank som står kring mannen som ett stort arbetsmiljöproblem.

Chauffören Göran Frick säger att problemet blivit ”värre och värre”:

– Tänk dig den värsta lukt du kan föreställa dig och lägg på tio procent, säger Frick till tidningen.

Förarna har även påpekat att en del passagerare har krävt att, när mannen funnits ombord, omgående få bli avsläppta eftersom de inte stått ut med stanken. Att de då ibland befunnit sig långt från sin tänkta avstigningshållplats tycks ha setts som ett mindre problem.

Enligt UL ska mannen ha visat ”full förståelse” för kraven som ställs på honom. Kommunen har även kopplats in, för att mannen den vägen ska kunna få hjälp.

UL:s presschef Sture Jonsson säger till tidningen att han nu hoppas att problemet ska få en lösning:

– Ja, det är vår förhoppning. Detta är en fråga som måste hanteras på ett bra sätt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.