Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Stjärnor från krog-Sverige dukade under för magsjuka

Magsjuka slog till efter mässmiddagen på Clarion Hotel Post.
Magsjuka slog till efter mässmiddagen på Clarion Hotel Post. Foto: Bo Randstedt / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Sommelierer, krögare och andra uppburna inom svensk restaurangnäring åt och drack under festliga former på söndagen i samband med mässan ”Sommelierernas dag” i Göteborg. Ett dygn senare var det festliga över med besked, då minst 60 av de 200 deltagarna drabbats av magsjuka.

På mässmenyn, som Göteborgs-Posten på nätet tagit del av, stod att läsa att skaldjur bjöds till förrätt, som ostron och havskräfta, samt att en ”variation av gris”, som fläsksida och spädgriskind, följde som huvudrätt, allt avrundat med en dessertbuffé.

Tidningen skriver att ”branschens mest lysande stjärnor” fanns på plats när mässan hölls på Clarion Hotel Post, ett stenkast från Göteborgs centralstation.

En framträdande sommelier berättar anonymt för GP om sina symptom:

– Jag fick kraftiga diarréer och låg helt utslagen i ett dygn.

Vinkännaren berättar att många av hans kolleger har uttryckt oro över att återvända till familj och arbetsplatser, då det inte kan uteslutas att de alltjämt bär på smitta.

Martin Wiholm, ansvarig för hotellets mathållning, säger till tidningen att man tagit in extern hjälp för att få utrett vad som gick så fel.

Maya Samuelsson, sommelier känd från tv, tillhörde den lyckliga skaran av opåverkade:

– Jag var där med min familj, vi åt allt och mår bra, säger hon till tidningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.