Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-12 11:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/stockholm-far-storst-andel-av-covidlakemedel/

Sverige

Stockholm får störst andel av covidläkemedel

Foto: Felipe Caparros Cruz / Alamy Stock Photo

Huvudstadsregionen drar vinstlotten när en nationell donation av coronamedicinen remdesivir fördelas.

– Det är en folkrik region där många fortfarande är sjuka, säger Maria Landgren, läkemedelschef på Region Skåne.

TT Text

Sverige har accepterat en donation av läkemedlet remdesivir från tillverkaren Gilead. Medicinen ska ges till sjukhusvårdade covidpatienter som får syrgastillskott. Omfattningen av donationen är hemlig, men klart är att den bara räcker till ett fåtal patienter.

Fördelningen är klar och har gjorts med hjälp av infektionsläkare från hela landet, berättar Maria Landgren som har en central roll i ”fyrlänssamarbetet” som formellt tagit emot donationen.

– Stockholm får ju största andelen av donationen, säger hon.

Men läkemedlet ska komma hela landet till gagn. Fördelningen har gjorts utifrån två parametrar: dels hur stor befolkningsmängden är i regionen och dels hur många covidpatienter som ligger på sjukhus.

 Varför inte endast ta hänsyn till antalet patienter?

– Det skulle ju slå fel mot svårt sjuka patienter som ligger i exempelvis Skåne där jag jobbar. Vi är inte lika hårt belastade, men vi har också angelägna fall. Därför tycker vi att det är viktigt alla får tillgång till donationen eftersom alla har angelägna fall, säger Maria Landgren.

Har det varit svårt att komma fram till hur prioriteringen ska göras?

– Det var rätt mycket diskussion, men vi har fått skynda på processen så att produkterna kan komma ut där ska användas.

I slutet av förra veckan rekommenderade EU:s läkemedelsmyndighet EMA att remdesivir får ett så kallat villkorat godkännande. Det formella beslutet väntas inom kort från EU-kommissionen. Men svensk sjukvård behöver inte vänta på beslutet när det gäller donationen.

– Läkemedelsverket har beviljat användning av innehållet i donationen. Det var en förutsättning och vår första fråga, säger Maria Landgren.

När finns donationen på svenska sjukhus?

– Vår förhoppning är att den ska finnas ute på sjukhusen denna vecka.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt