Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-30 17:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/stockholm-har-passerat-virustoppen/

SVERIGE

”Stockholm har passerat virustoppen”

1 min 13 sek. Toppen av virusspridningen är nådd i Stockholm och nu förväntas färre fall per dag, enligt Folkhälsomyndighetens analys. Nya beräkningar visar att en tredjedel av alla Stockholmsbor kan ha varit smittade den 1 maj.

Toppen av virusspridningen är nådd i Stockholm och nu förväntas färre coronafall per dag, enligt Folkhälsomyndigheten. Nästa fredag, den 1 maj, kan en fjärdedel av invånarna i Stockholmsområdet ha smittats. Pressen på sjukvården är fortsatt hög, men bara en mycket liten del av de smittade behöver vård utanför hemmet.

Uppdatering 200423 15.25: Texten har tillfogats en rättelse

1.765 personer har nu avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige. Det är en ökning med 185 personer det senaste dygnet.

– Det har varit helg och nu kommer ett större antal fall in samma dag, men egentligen är de utspridda på många dagar bakåt. Utifrån ett medelvärde på sju dagar kan man se att kurvan av smittade ligger ganska platt, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten på Folkhälsomyndighetens presskonferens.

Totalt har 15.322 personer testats positivt för coronaviruset i Sverige. Antal personer som intensivvårdas har minskat något de senaste dagarna.

Stockholmsområdet svarar för nästan hälften av coronafallen, men enligt Anders Wallensten ser toppen ut att vara nådd i huvudstadsregionen.

– Vi har kommit fram till att flest nya fall i Stockholm inträffade den 15 april, säger han.

– Det är viktigt att komma ihåg att även om vi får en nedgång av fall beror det inte bara på att folk blir immuna, utan också att vi har restriktioner och upprätthåller dem. Det är en kombination som gör det svårt för viruset att smittas vidare.

Enligt Folkhälsomyndighetens beräkningar kan en fjärdedel av Stockholms läns invånare ha burit på viruset den 1 maj. Det ligger i linje med matematikern Tom Brittons beräkningar. I helgen presenterade han en studie som pekar på att 30 procent av befolkningen i Stockholm har haft covid-19.

Det är dock för tidigt för stockholmarna att pusta ut. Rekommendationerna om social distansering och att undvika resor gäller fortfarande. Enligt modellen är två tredjedelar fortfarande osmittade.

– Smittspridningen kan öka igen om man lättar på restriktionerna. Det är rimligt att man håller igen med resor från Stockholm ut i landet för att minska risken att det tar fart på andra ställen. Vi har ett Stockholmsfokus här nu, men det är ingen garanti för att viruset inte kommer spridas på andra ställen, säger Anders Wallensten.

Smittskyddsläkaren i Stockholm Per Follin är oroad över att antalet smittade i regionen inte minskar, skriver han i ett pressmeddelande. ”Om inte följsamheten ökar bör restriktioner övervägas”.

Mörkertalet i den officiella statistiken över coronafallen i Sverige är mycket stort, visar Folkhälsomyndighetens beräkningar som presenterades på tisdagen. Bara en procent av de smittade blir så sjuka att de behöver vård. 99 procent är lindrigt sjuka eller symptomfria och syns därmed inte i de dagliga sammanställningarna.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen säger i en intervju med portugisisk tv att hon tror att det är möjligt att hitta ”smarta lösningar” som gör det möjligt att resa mellan Europas länder i sommar. Anders Wallensten är i nuläget skeptisk till en sådan utveckling.

– Jag har svårt att se vag hon grundar det på. Jag tycker att det viktiga är att vi håller ut och håller tillbaka smittspridningen så att vården klarar av det här. Just nu ser det inte så lätt ut att resa i Europa med stängda gränser och andra restriktioner. Man har ju svårt att tro att det här ska vara löst så snabbt.

Hur ska man som svensk tänka inför sin sommarsemester?

– Vi vidhåller att man kan behöva hålla restriktioner under en längre tid. Vi lär oss mer om situationen varje dag och kanske snart kan göra säkrare uttalanden, men jag kan i alla fall inte nu säga att vi inte kommer att ha kvar restriktionerna i sommar, säger Anders Wallensten.

Läs mer: Nio av tio oroas över arbetslöshet och ekonomi

Rättelse: Siffrorna om antalet smittade stockholmare den 1 maj har reviderats, då Folkhälsomyndighetens rapport fick dras tillbaka på grund av ett räknefel. Den uppdaterade modelleringen presenterades på en presskonferens den 24 april.

.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt