Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-22 17:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/stockholm-star-for-en-allt-mindre-andel-av-de-nya-covid-19-fallen/

SVERIGE

Stockholm står för en allt mindre andel av de nya covid-19-fallen

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Totalt har 3.460 personer avlidit av covid-19 i Sverige. Stockholm, som tidigare dominerat statistiken, står nu för en allt mindre del av de nya fall som bekräftas. Samtidigt har man inte sett den utvecklingen som präglat Stockholm i andra län, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

Ytterligare 147 personer har rapporterats in som avlidna i covid-19 under det senaste dygnet. Det visar Folkhälsomyndighetens senaste siffror som presenterades på onsdagen. Totalt 3.460 personer har därmed hittills avlidit i covid-19 i Sverige.

I Sverige står Stockholm för en allt mindre andel av de nya bekräftade fallen av covid-19. I andra län där man varit hårt drabbad, som i Sörmland, har man också sett en betydande minskning över tid. Det berättar Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten under onsdagens pressträff med svenska myndigheter. Just nu ser inget annat län ut att få den utveckling av fall man sett i Stockholm, enligt Anders Tegnell.

– Den region vi funderar på om den kan komma att följa Stockholm med stor smittspridning är Västra Götaland. Men även här har antalet stabiliserat sig tillfälligt.

Kurvan för iva-vård är tydligare i sin nedgång och Tegnell menar att den antagligen är den bästa indikatorn för läget i landet, framför allt för att det inte är så stor eftersläpning där. Just nu får 430 personer intensivvård.

Läget på sjukhusen är fortfarande med god marginal till maxkapacitet och på väg mot större stabilisering, men belastningen är ännu mycket hög. Det säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef vid Socialstyrelsen.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt