Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Stockholms stad kände till övergreppen i flera år

We are Sthlm-festivalen i Kungsträdgården 2015.
We are Sthlm-festivalen i Kungsträdgården 2015. Foto: Anna-Lena Wejderman

Stockholms stad har i flera år känt till de omfattande sexbrotten mot unga flickor på festivalen We are Sthlm. Gärningsmännen uppges med åren ha blivit ”smartare och aggressivare”.

Men i föreskrifterna om sexuella trakasserier uppmanar staden personalen att inte ”överreagera” då det kan slå tillbaka på festivalen.

Festivalen We are Sthlm arrangeras av Stockholms stad som en satsning för barn och ungdomar. Det fem dagar långa kalaset marknadsförs som en trygg plats för unga, utan alkohol och droger, och med närvarande vuxna. Men i kommunens mejlkorg för synpunkter på festivalen framkommer en annan verklighet. Unga flickor vittnar om systematiska sextrakasserier och om hur de omringas av killar som tvingar sig på dem i publikhavet.

”... när främlingars händer grabbar tag om ens rumpa, höfter, bröst och kön fastän jag gång på gång sliter bort dem och skriker ’rör mig inte’ ”, skriver en 17-årig flicka.

När DN granskar stadens handlingar rörande festivalen är det tydligt att man varit mycket medveten om de eskalerande sexbrotten som funnits sedan starten år 2000.

”De senaste åren har dessvärre antalet gråtande och kränkta tjejer på grund av sexuellt våld ökat samtidigt som dialogen om ’översexuell’ dans blivit svårare då vår säkerhetspersonal upplever att normerna förskjutits och inte längre är hälsosamma”, skriver stadens projektgrupp i en värdegrundsplan inför festivalen i fjol.

Foto:
15-åringarna: Svårt att komma ut när de omringade oss

Under ett utvärderingsmöte i september förra året, efter att festivalen tagit slut, säger säkerhetsansvarige Karin Johanessen att festivalen har arbetat med att ”få fler unga tjejer att förstå gränssättningar” och att man lyckats med detta.

Men hon konstaterar samtidigt:

”Procentuellt har inte brotten minskat, snarare ökat vilket förmodligen beror på att fler tjejer har polisanmält, vilket var ett mål. Det är fortfarande samma killar men de har blivit fler, smartare och aggressivare.”

Stadens festivalledning har haft flera möten om sexövergreppen och samarbetat med bland annat polis och fältarbetare för att komma till rätta med problemen. Samtidigt är det uppenbart att trakasserierna mot unga tjejer är en känslig fråga. I stadens säkerhetsinstruktioner till festivalpersonalen står det:

”Var uppmärksamma på sexuella trakasserier. Vi måste äga parken men också tänka på att inte överreagera så att det slår tillbaka på festivalen.”

Roger Ticoalu, evenemangschef på Stockholms stad, säger att han aldrig skulle tillåta att brott tystas ned och han tycker inte att det är något konstigt med säkerhetsinstruktionen.

– Det är en lång historia, det har varit fall där vakterna gått väldigt hårt fram så fort en kille varit i närheten av tjej, och det är det de syftar på och ingenting annat, säger han.

Sexbrotten under festivalen är inget som staden aktivt informerat allmänheten om. På festivalens hemsida nämns det inte ens.

– Vi börjar ju inte med att måla fan på väggen när vi inte är riktigt säkra på att det här kommer att upprepas, det är den enda förklaringen vi har. Men nu med resultatet i hand skulle jag ha gjort annorlunda, absolut, säger Roger Ticoalu.

Oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) säger att de ansvariga politikerna inte har informerats om problemen, trots att de varit kända av kulturborgarrådet Roger Mogert (S) och festivalledningen.

– Roger Mogert säger nu att han kände till övergreppen, men den information som gavs till våra företrädare i kulturnämnden var att det var det bästa arrangemanget någonsin. Lugnt och framgångsrikt, men ingenting om övergrepp eller ofredanden.

Men övergreppen var ett problem även under er tid vid makten.

– Jag fick kännedom om problemen i söndags när de uppdagades av DN. Vilken information som nådde ansvariga politiker 2014 kan jag inte svara för. Men det är viktigt att om man sitter på information om övergrepp, att den når fram, säger Anna König Jerlmyr.

Kulturborgarrådet Roger Mogert säger att enligt hans minnesbild så informerade en tjänsteman om incidenterna.

Men när DN kontrollerar protokollet från sammanträdet framgår bara att sommarens evenemang varit en publiksuccé.

– Det var också så att det var den festival som det varit mest folk på någonsin. Det är inte bara det här som har hänt på festivalen, säger Roger Mogert.

Han uppger att kommunen till nästa år ska satsa ytterligare på säkerheten.

– Det finns inga garantier men det vi kan göra är att öka säkerhetsarbetet, se till att göra en tryggare och ljusare plats dit man kan gå både som man och som kvinna utan att bli ofredad.

Fakta. Festivalen ordnas för ungdomar mellan 13 och 19 år

We are Sthlm hette tidigare Ung08 och har funnits sedan år 2000. Festivalen är till för ungdomar i åldrarna 13 till 19 år.

Festivalen pågår i fem dagar och förra årets största artist Zara Larsson lockade 18 000 till Kungsträdgården.

I söndags kunde DN avslöja hur en mängd flickor utsatts för sexövergrepp av pojkgäng på festivalen under två år. Polisen kände till övergreppen men larmrapporterna tystades ned. I den externa kommunikationen uppgav man i stället att festivalen var lugn med förhållandevis få brott.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.