Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 10:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/stod-till-krisdrabbade-branscher-forbereds/

SVENSK POLITIK

Stöd till krisdrabbade branscher förbereds

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Mickan Palmqvist

Regeringen förbereder ett stödpaket till de branscher som drabbas av av förbudet mot allmänna sammankomster.

– Vi tittar på stöd till de delar av näringslivet som drabbas allra hårdast, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Magdalena Andersson informerade på torsdagen riksdagens finansutskott om regeringens extrabudget och vilka åtgärder som planeras härnäst i spåren av coronasmittan.

Högt på agendan står stöd och stimulanser till företag och branscher som drabbas ekonomiskt av beslutet att allmänna sammankomster med över 500 personer förbjuds.

– Vi tittar på stöd till de delar av näringslivet som drabbas allra hårdast. Risken för en allvarligare ekonomisk utveckling har också ökat och därför är även ett allmänt stimulanspaket något som behöver förberedas, säger Magdalena Andersson.

Vilka branscher handlar det om?

– Självklart är det de branscher som drabbas direkt av det beslut som vi fattade igår. Men vi ser också att transportbranschen är drabbad.

När kommer de här branscherna att få besked om eventuellt stöd?

– Vi har en dialog med näringarna och jobbar för högtryck i regeringskansliet. De här branscherna kommer att kunna ta del av det krispaket som vi presenterade igår, skattekrediter kommer naturligtvis att vara viktigt för de här företagen, liksom ytterligare lånemöjligheter i Almi och korttidsarbete.

– Vi tittar brett på olika stödåtgärder. Vi är nu i ett läge där alla kommer att påverkas av detta, både generellt men också ekonomiskt.

Regeringen förbereder också ett stimulanspaket för att hålla uppe efterfrågan i andra delar. Enligt Magdalena Andersson kan det innebära mer pengar till kommuner och regioner, arbetsmarknadspolitiska insatser men också generella konsumtionsstimulanser och stimulanser till företag. Att stimulera konsumtionen skulle kunna innebära förändringar av skatter och transfereringar.

– Det är uppenbart att det finns stöd i riksdagen för att komma med ytterligare åtgärder. Och det är också det vi förbereder, säger Magdalena Andersson.

– Jag uppskattar att vi kan samla oss och lägga politiskt käbbel åt sidan i allvarliga situationer.

Centerns ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström bekräftar att regeringen och samarbetspartierna förbereder stödåtgärder för drabbade företag och branscher.

– Alla förslag och möjligheter ligger på bordet. Det som nu analyseras är vilka branscher som ligger först i kön att råka riktigt illa ut, och vilka mått och steg vi måste ta för att säkra en samhällelig ro, säger Emil Källström.

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, tycker att de åtgärder som regeringen hittills presenterat är bra. Hon efterlyser nu ett brett stimulanspaket men också insatser riktade mot dem som drabbas av förbudet mot allmänna sammankomster. M vill bland annat att flygskatten ska avskaffas.

– Det handlar om att stötta flygbranschen i ett väldigt svårt läge, säger Elisabeth Svantesson.

Även Sverigedemokraterna vill se en avskaffad flygskatt men också ett mer omfattande stimulanspaket för att stötta ekonomin. SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt tycker att det som regeringen hittills lagt fram är för magert.

– Jag tror att vi kommer att behöva betydligt mer omfattande finanspolitiska stimulanser, säger Oscar Sjöstedt.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt