Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Stödet för monarkin har sjunkit kraftigt

Trots ett år av massiv medierapportering inför kronprinsessbröllopet sjunker stödet för kungahuset och monarkin. Inte ens varannan svensk tycker nu att det är bra att Sverige är en monarki, enligt en ny opinionsmätning. Mätningen visar också att kungafamiljen förlorar stöd snabbare än monarkin.

Det är Forskningsgruppen för Samhälls- och informationsstudier, FSI, som regelbundet undersökt svenska folkets rojalism ända sedan 1996. De visar att stödet sjunkit kraftigt för både kungahuset och monarkin.

För 15 år sedan tyckte sju av tio svenskar att det var bra att Sverige är en monarki, medan bara en av tio tyckte att det var dåligt. I dag är det mindre än varannan svensk som stöder monarkin, medan en av fyra är emot.

Under samma tid har stödet för det svenska kungahuset rasat ännu mer. 1996 var stödet i stort lika högt som för själva monarkin. I dag är det bara fyra av tio svenskar som tycker att kungahuset är bra, medan nära tre av tio tycker att det är dåligt.

– Det är troligen den ökande skandalrapporteringen i veckotidningar och kvällstidningar som bidrar till den ökande negativa inställningen, säger FSI:s opinions­analytiker Joachim Timander.

– Det förklarar också varför stödet för kungahuset, som ju i första hand är de olika familjemedlemmarna, sjunker snabbare än för monarkin som institution.

Många experter har förutspått att en rojalistisk yra skulle sprida sig bland svenska folket i år när kronprinsessan Victoria gifter sig med pompa och ståt. Men FSI:s mätning visar att den långsiktiga nedåtgående trenden fortsatt.

– Det finns nog i stället risk för en övermättnad bland många över skandal- och festrapporteringen. Mätningen visar ju också att stödet för kungahuset är lägre i storstäder som Stockholm där festrapporteringen är som mest omfattande, än i glesbygden, säger Joachim Timander.

Bland de svenska männen väger det i dag helt jämnt bland dem som tycker att kungahuset är bra och dåligt, 33–33, medan det är en övervikt bland männen för att Sverige är en monarki. Bland kvinnorna är det är en klar övervikt som stöder såväl kungahuset som monarkin.

Stödet är lägst bland unga i ålder 18–39 år och högst bland dem som är 60+.
Uppdelat på politiska sympatier syns att det starkaste stödet för kungahuset och monarkin finns bland Centerns och Kristdemokraternas väljare. Bland Vänsterpartiets och Miljöpartiets väljare är det en övervikt av antirojalister.

Så gjordes undersökningen

FSI, Forskningsgruppen för Samhälls- och informationsstudier, har sedan 1996 regelbundet undersökt svenska folkets inställning till svenska kungahuset och till att Sverige är en monarki.

De intervjuade har fått ta ställning till kungahuset och monarkin på en sjugradig skala, från mycket dåligt till mycket bra. I grafiken har de tre positiva svarsalternativen räknats samman liksom de tre negativa svarsalternativen.

Inställningen till kungahuset har undersökts 1996, 2003, 2005, 2009 och 2010. Inställningen till monarkin har undersökts 1996, 2005, 2009 och 2010.

I den senaste mätningen, som gjordes under mars–april, intervjuades 1 800 personer i åldern 18–79 år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.