Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 07:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/stokig-midsommar-pa-vissa-hall-lugnt-i-andra-delar-av-landet/

Sverige

Stökig midsommar på vissa håll – lugnt i andra delar av landet

Midsommaraftonen har varit stökig i vissa delar av Sverige, men betydligt lugnare på andra håll i landet.
Midsommaraftonen har varit stökig i vissa delar av Sverige, men betydligt lugnare på andra håll i landet. Foto: Johan Nilsson/TT

Mordförsök, rattfyllor och misshandel. 

Midsommaraftonen har varit stökig i vissa delar av landet, men betydligt lugnare på andra håll.

Sent på kvällen kallades polisen till en båtolycka utanför Kopparberg.

– Patrullen bedömer att alla skador är av lindrig karaktär, säger presstalesperson Lars Hedelin.

Strax efter lunch inträffade en vattenskoterolycka på Vänern utanför Karlstad, då föraren körde på personer i en gummiring. 

– En person fördes till sjukhus, det var vattenskoterföraren som slog sig, säger Lars Hedelin, presstalesperson på polisens region Bergslagen.

På kvällen larmades polisen till ett banområde i Kil, där ungdomar hade lagt större stenar på tågspåret. Enligt anmälaren sprang de på spåret och ”härjade”. Tågtrafiken stoppades medan Trafikverket kontrollerade om spåren hade skadats.

– Ett tåg körde på stenarna. Det kan få väldigt stora konsekvenser. 

Senare på kvällen kolliderade två fritidsbåtar på sjön Ljusnaren utanför Kopparberg i Västmanland. En båt låg upp och ner i vattnet och flera personer uppgavs vara skadade.

– Patrullen bedömer att alla skador är av lindrig karaktär. Det verkar inte som att någon har förts till sjukhus. 

Vid 11-tiden körde en bil av väg 735 utanför Avesta i hög fart. Bilen kolliderade sedan med ett träd. Skadeläget bedöms som kritiskt för personen som körde bilen.

– Skadorna är sådana att det ser ganska illa ut. Det är det vi vet just nu. Vi får följa hur det utvecklar sig, säger Lars Hedelin.

Vägen är just nu avstängd i båda färdriktningarna. Räddningstjänst, sjukvård och polis befinner sig på platsen.

Sammanfattningsvis har polisen i Bergslagen, där Dalarna, Värmland och Örebro län ingår, haft en hel del att göra, säger Lars Hedelin på regionledningscentralen.

– Det är mer än en vanlig fredag. Folk är ute när det är vackert väder, då är det mycket, säger han.

Även polisen i region Nord – Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrlands län – uppger att de har haft fullt upp. 

– Det är mycket. Det är slagsmål, drunkningstillbud och självmordsförsök, säger Erik Backlin på regionledningscentralen.

I Sollentuna utanför Stockholm greps en man misstänkt för försök till mord tidigt på kvällen. En man fördes till sjukhus efter att ha skadats med någon form av tillhygge. I övrigt har det varit relativt lugnt i regionen. 

– Vi har en del misshandelsärenden, ett rattfylleri och något olaga hot. Vi har en del att göra, men det påminner mycket om en fredagskväll med med fint väder, säger polisens presstalesperson Åsa Wallentin.

Fem personer fördes till sjukhus efter att en grill exploderat i Haninge söder Stockholm, rapporterar Aftonbladet.

Ingen av personerna ska dock ha några livshotande skador.

Inte heller polisen i region Syd – Blekinge, Kalmar, Kronoberg och Skåne län – har haft särskilt allvarliga händelser. 

– Vi har haft många ärenden, men det är inte mycket som sticker ut i förhållande till en vanlig helgkväll. Det har varit en del misshandelsärenden, trafikolyckor och bråk, säger Katarina Rusin på regionledningscentralen.

Däremot har det varit oerhört lugnt i hela region Mitt – Gävleborg, Uppsala och Västmanland län. 

– Det är lite fyllerister och rattfylleri, men inget som sticker ut. Det är nästan lugnare än normalt, säger Tor Steens på regionledningscentralen.

Även region Väst – Hallands och Västra Götalands län – uppger att det har varit lugnt. 

– Läget har varit lugnare än en vanlig vardagskväll. Vi har någon fylla här och var, psykisk ohälsa, någon trafikolycka av mindre art, säger Martin Hallberg på regionledningscentralen.

Polisen i region Öst – Jönköpings län, Södermanlands län och Östergötlands län – har också haft en lugn midsommar. 

– Det är ingenting större som hänt i vår region. En person är gripen för misshandel i relation i Jönköping. Det är någon rattfylla här och där och något larm om bråk, men inget allvarligt, säger Åsa Willsund på regionledningscentralen.

Läs mer: 

Agnes Wold: Så firar du midsommar mer smittsäkert

SMHI: Midsommarvärmen slog rekord

Lugnt i midsommartrafiken: ”Minimalt med incidenter”

Ämnen i artikeln

Polisen
Midsommar
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt