Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-01 03:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/stopp-for-alla-besok-pa-aldreboenden/

SVENSK POLITIK

Stopp för alla besök på äldreboenden

19 min. Statsminister Stefan Löfven höll pressträff tillsammans med vice statsminister Isabella Lövin och socialminister Lena Hallengren.

Regeringen inför besöksförbud på alla landets äldreboenden. Dessutom ska fler i befolkningen nu coronatestas.

– Vi vill testa fler grupper som är samhällsviktiga, säger Isabella Lövin (MP).

Från och med onsdag införs nationellt besöksförbud på landets samtliga äldreboenden. Enligt regeringens bedömning behövs ytterligare skydd för dem som är mest hotade av det nya coronaviruset. Sedan tidigare finns en rekommendation om att inte besöka äldreboenden och flera kommuner har infört förbud.

– Vi ser ett behov av en tydlighet och enhetlighet och har därför fattat detta beslut. Det ger också ett stöd åt verksamheterna att upprätthålla dessa tuffa regler när det är regeringen som har fattat detta beslut, säger vice statsminister Isabella Lövin.

Hittills har personal inom hälso- och sjukvård prioriterats i testningen. Nu ska andra yrkeskategorier som till exempel polis och räddningstjänst också omfattas.

– Det här uppdraget syftar till att utöka testningen till andra prioriterade grupper som är samhällskritiska. En positiv effekt är att de som testas negativt för covid-19 och i övrigt är friska kan återgå i tjänst. Det här skulle kunna innebära att en betydande mängd personal frigörs, säger Isabella Lövin.

Socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Isabella Lövin.
Socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Isabella Lövin. Foto: Paul Hansen

Folkhälsomyndigheten får nu ett uppdrag att snarast ta fram en strategi för hur antalet coronatester ska kunna utökas. Testerna ska göras efter behov.

– Vi gör detta för att skydda riskgrupper och personal inom vård och omsorg och även andra samhällsviktiga grupper. Vi lägger nu till andra viktiga samhällsfunktioner men det kommer inte vara så att alla kommer att kunna göra ett covid-19-test, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Moderatledaren Ulf Kristersson tycker att det är bra att regeringen tar initiativ för att utöka antalet coronatester.

– Det välkomnar jag. Det är bra att de börjar med sjukvårdspersonal och omsorgspersonal så att man vet att rätt människor är på jobbet. Men det krävs också mycket bredare tester än så, inklusive immunitetstester så att man vet att människor fullt ut kan verka igen, säger Ulf Kristersson.

Han har tidigare framhållit att han inte lägger sig i myndigheternas medicinska bedömningar men menar att det här är en annan sak och att han inte har ändrat ståndpunkt.

– Det här handlar i grund och botten om att människor ska kunna gå till jobbet tryggt och veta att de inte är smittade. Det handlar också om att veta att man har blivit smittad och sedan frisk igen med en immunitet för åtminstone en rimlig tid framåt. Jag ser det snarare som ett sätt att få ett tryggt och fungerande arbetsliv, inte minst för att vi ska kunna återstarta svensk ekonomi igen, säger Ulf Kristersson.

”Ställ in resan i påsk”, sade Stefan Löfven på presskonferensen.
”Ställ in resan i påsk”, sade Stefan Löfven på presskonferensen. Foto: Paul Hansen

Statsminister Stefan Löfven upprepade på tisdagen att coronaviruset fortsätter att slå hårt mot Sverige. och att varje svensk både har en plikt och en skyldighet att skydda sig själv i syfte att skydda andra.

– Med stor sannolikhet kommer läget att förvärras innan det blir bättre. De kommande veckorna blir avgörande, säger Stefan Löfven.

Han uppmanar också alla som planerar en resa i påsk att stanna hemma och utesluter inte att regeringen kan införa ytterligare begränsningar för att hindra människor att åka till exempelvis Gotland eller fjällen.

– Ställ in resan i påsk. Mindre orter runt om i landet måste ha resurser för sin befolkning, säger Stefan Löfven och fortsätter:

– Om du har barn, låt dem inte knacka på hos dina grannar för att be om godis under påsk. Det kommer fler påskar, så påskkärringarna får ställa kvasten på parkeringen.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt