Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Tåg på Västra stambanan åter i trafik

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

En olycka i Väring norr om Skövde ledde till stopp i tågtrafiken på onsdagsmorgonen. 

Strax innan lunchtid kunde ett spår åter öppnas, enligt Trafikverket.

Inga tåg kunde under förmiddagen passera mellan Skövde och Töreboda – det var beskedet från Trafikverket på onsdagsmorgonen. Anledningen var ett arbetsfordon som hade spårat ur och skadat ett av spåren. Stoppet påverkade tåg på Västra stambanan mellan Göteborg och Stockholm, som går via Skövde och Hallsberg.

Olyckan inträffade strax före klockan 01. Prognosen var att sträckan inte att vara framkomlig för tåg förrän på onsdagseftermiddagen.

– Den här bärgningen kommer att ta tid. Vi har ju sagt i eftermiddag, och först då kan vi öppna ett spår, säger Beisi Sundin, pressinformatör på Trafikverket, till DN på morgonen.

Tågtrafiken påverkades kraftigt till följd av problemen på sträckan och snabbtågen som trafikerar sträckan Stockholm–Göteborg fick köras via Nässjö i stället för den vanliga rutten. Förseningen var då cirka två timmar, berättade SJ:s pressinformatör Lina Edström på morgonen. 

Vid 11-tiden kunde tågtrafiken släppas på igen sedan det urspårade arbetsfordonet hade tagits bort från platsen. Till en början kan bara ett spår användas, berättar Katarina Wolffram, presstalesperson vid Trafikverket, vid 14-tiden.

– Ett spår öppnade strax före klockan 11. Men det blir lite förseningar under eftermiddagen, upp till en kvar ungefär, säger hon. 

När tågtrafiken åter kunde släppas på prioriterades först ett antal godståg som hade stått still under bärgningsarbetet. Sedan kunde passagerartrafiken åter sätta igång, och under eftermiddagen planeras ett spår att användas på sträckan mellan Skövde och Töreboda. Det andra spåret beräknas åter kunna användas under kvällen. 

– Prognosen för det andra spåret är klockan 18 just nu, säger Katarina Wolffram. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.