Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Stor brist på erfarna socialsekreterare

Veronica Magnusson
Veronica Magnusson Foto: Vision

En skriande brist på socialsekreterare ligger bakom den svaga kontrollen av familjehem.

98 procent av kommunerna har svårt att rekrytera tillräckligt erfaren personal, enligt en enkät från SKL. Samtidigt har ingen annan yrkesgrupp lika stor andel sjukskrivningar på grund av stress.

Kommunernas socialsekreterare har en nyckelroll när Sverige tar emot ensamkommande flyktingbarn. Det är de som ska utreda barnens behov och se till att de får en dräglig tillvaro här, med boende och annat. Den arbetsbördan blev monumental i höstas då det en period handlade om runt 9 000 ensamkommande barn i månaden.

En följd blev att kontrollen av familjehemsplaceringarna brast. En DN-granskning visade på torsdagen att brottsdömda sitter i styrelsen för vart sjunde familjehemsbolag som startades i höstas.

Socialsekreterarna var redan pressade när flyktingmottagandet steg. Ingen annan yrkesgrupp har en lika stor andel sjukskrivningar på grund av stress, visar statistik som Försäkringskassan tagit fram åt fackförbundet Vision. 2014 handlade det om cirka 36 startade sjukfall per tusen anställda, jämfört med cirka 13 för samtliga yrkesgrupper. Sedan 2012 pekar kurvan brant uppåt, med en 60-procentig ökning av sjukfallen.

Veronica Magnusson är förbundsordförande på Vision.

– Man har en oerhört hög arbetsbelastning, höga krav och lågt inflytande. Cheferna hinner inte ge det stöd som behövs och det administrativa stödet i form av IT fungerar inte. Det är en väldig rotation på personal och de nya får inte tillräcklig introduktion.

De dåliga villkoren gör enligt Magnusson att många väljer att sluta eller att jobba för andra arbetsgivare som hyr ur socionomer till kommunerna, vilket skapar ännu större rotation.

– Det är verkligen en ond cirkel som måste brytas.

För arbetsgivarsidan blir effekten att det är allt svårare att rekrytera personal. I en färsk enkät från organisationen SKL (Sveriges kommuner och landsting) uppger 98 procent av kommunerna att det är svårt eller mycket svårt att få tag i erfarna socialsekreterare. Även nyutexaminerade är svåra att locka, uppger 86 procent.

Åsa Furén Thulin, sektionschef för vård- och socialtjänst på SKL, ser liksom Veronica Magnusson en direkt koppling till de uppdagade missförhållandena kring familjehemmen.

– Läget är allvarligt. Vi hanterar barn som har det oerhört svårt och som ingen annan har fokus på. Hinner vi inte med att göra det på ett bra sätt kan de här barnen far illa.

Fördjupning. Familjehemsbolag
  • Minister lovar skärpta regler för familjehem. Helt oacceptabelt, säger ansvariga ministern Åsa Regnér (S) efter DN:s avslöjande om familjehemsbolagen som drivs av dömda personer. Nu utlovar hon ett nytt regelverk.
  • Dömda personer bakom familjehemsbolag. Vart sjunde familjehemsföretag som startade under hösten har kriminellt belastade personer i styrelsen, visar DN:s granskning.
  • Grovt kriminell drev hem för flyktingbarn. Kriminella kan tjäna stora pengar på utsatta barn. DN kan avslöja att en flerfaldigt dömd 39-åring med band till Bandidos MC utreds för grova bedrägerier i ett nystartat familjehemsföretag.
  • Brist på familjehem driver upp priserna. DN:s granskning visar att minst en halv miljard kronor betalats ut till bolagen sedan 2014. – Det ringer folk som vill öppna företag för att mäkla familjehem varje vecka, säger Lena Moseley på Sollentuna kommun.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.