Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Stor chans för rekordsommar – ”Är absolut onormalt”

Även om juni haft mer typiskt väder än rekordvarma maj slogs hundraåriga rekord på flera håll i landet. 

Samtidigt väntas värmen fortsätta och enligt meteorolog Stig-Arild Fagerli kan vi vara på väg mot nya rekord.

– Det är absolut onormalt. 

Maj blev en rekordmånad vädermässigt och i södra delarna av Sverige höll värmen i sig in i juni, som blev en av de allra varmaste på 100 år på flera håll. I Lund var årets juni den varmaste sedan 1889 och på Ölands norra udde den varmaste sedan mätningarna började i mitten av 1800-talet. 

Men värmen stod sig inte i hela landet. I norra Norrland var juni 2018 på vissa platser den kyligaste på tre år och i västra Norrland var juni kyligare än maj, något som är mycket ovanligt, enligt SMHI

Men trots att juni haft varierande väder tror meteorologen Stig-Arild Fagerli på StormGeo att årets sommar kan närma sig rekordåren 1997 och 2007. 

– De somrarna var ovanligt torra och varma. Än har vi inte haft jättemånga dagar då det har varit över 30 grader så vi har inte nått de rekordnivåerna än, men vi är fortfarande bara i mitten av juli och det kommer fler dagar. 

Vad som utmärker sig i år är inte temperaturerna i sig utan att det har varit så många varma dagar i sträck. Enligt Stig-Arild Fagerli är det mest troligt att årets sommar slår värmerekord i antalet varma dagar än ett specifikt temperaturrekord. 

– I förhållande till prognoserna så tror jag att det kan bli en rekordsommar, men det är för tidigt att säga säkert. Det kommer i alla fall bli en sommar som utmärker sig.

Värmen och bristen på regn har fört med sig torka. I nästan hela landet är det stor risk för bränder, särskilt i Götaland och västra Svealand och Norrland och många jordbrukare har drabbats av det regnfattiga vädret.

I vissa delar av landet är grundvattennivåerna rekordlåga. Flödena i vattendragen sjunker också i snabb takt och därför har SMHI utfärdat varning för vattenbrist i flera medelstora och stora åar i södra Sverige. Detta har gjort att många kommuner har infört bevattningsförbud för att spara på dricksvattnet. Förbudet kan se olika ut från kommun till kommun, men generellt innebär det att det inte är tillåtet att bevattna med spridare eller slang, att fylla pooler eller att tvätta bilen. 

Enligt SMHI finns det chans för lokala regnskurar de närmsta dagarna, men i stort kommer värmen att hålla i sig. 

– Det behövs mer regn och gärna mer ihållande och sammanhängande. En skur kan ge tillfällig blöta, men det räcker inte, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI. 

Meteorologernas hopp nu är att regn från norra Tyskland och Polen ska leta sig in över Sverige. 

– Det regnet rör sig mot Baltikum och det finns chans att det letar sig in i landet men det kan lika gärna missa oss helt, säger Lovisa Andersson. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.