Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 14:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/stor-efterfragan-pa-hundar-och-katter-under-coronakrisen/

Sverige

Stor efterfrågan på hundar och katter under coronakrisen

Antalet sålda försäkringar hos Agria för katt har ökat med 14 procent under mars–maj jämfört med i fjol.
Antalet sålda försäkringar hos Agria för katt har ökat med 14 procent under mars–maj jämfört med i fjol. Foto: Robin Haldert/TT

Flera siffror visar att svenskarnas intresse för att skaffa hund eller katt gått upp under coronakrisen. Antalet sålda försäkringar hos Agria har ökat med 17 respektive 14 procent.

– Förhoppningsvis förstår man att det är en ny familjemedlem som man ska dedicera djurets livslängd till, säger Eva Porat, förbundsordförande i kattförbundet Sverak.

I och med coronaepidemins utbrott i Sverige har befolkningens resande minskat och många arbetar hemifrån. Under krisen har samtidigt intresset för att bli hund- eller kattägare ökat. Det visar siffror från försäkringsbolag, riksorganisationer och uppfödare.

Enligt statistik som Agria djurförsäkring tagit fram för DN har antalet sålda försäkringar för katter och hundar ökat med 14 respektive 17 procent jämfört med i fjol. Jämförelsen avser perioden från inledningen av mars fram till den 11 maj. 

– Vi har tät kontakt med uppfödare och hör hela tiden just nu att de skulle kunna sälja hur många valpar eller kattungar som helst. Efterfrågan är enorm. Det är en ”all-time-high”, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef på Agria.

Även över tid har försäkringsbolaget lagt märke till att allt fler svenskar är intresserade av att skaffa framför allt hund, säger Olsson.

– Många har nog funderat på det här under en längre tid men haft annat planerat. I sommar blir många hemma och passar då på. Det är väl bra tänkt eftersom det kräver tid. Det är som att ha småbarn under en period.

Förra veckan presenterade Royal Canin, en producent för foder till hund och katt, resultat från en enkätundersökning med 589 katt- och hunduppfödare i Sverige. 54 procent av uppfödarna uppgav att de märkt av en större efterfrågan på kattungar och valpar under coronakrisen.

Företaget har gjort undersökningar i andra delar av Norden och Europa och där sett en liknande utveckling, uppger Charlotte Löffler, corporate affairs director för Royal Canin i Norden.

– Vi ser samma sak i hela Europa: det finns ett stort intresse av att skaffa katt eller hund, säger hon.

Är ni oroliga för att många inte är förberedda på det åtagande som ett husdjur innebär?

– Ja, och därför är det viktigt att förklara vad det innebär att skaffa hund eller katt. Att man matchar sina behov till rätt ras och att man har möjlighet att avsätta den tid det faktiskt innebär med uppmärksamhet, träning motion och kost, säger Charlotte Löffler.

Svenska kennelklubben uppger att antalet registreringar av valpar fram till sista april i år är tio procent fler jämfört med samma period under fjolåret. Det är enligt presstalesperson Hans Rosenberg en stor ökning, men han tillägger att det är först vid årets slut som man kan dra tydliga slutsatser om antalet registreringar.

Han berättar samtidigt att trafiken till deras sajt kopahund.se har gått upp med 66 procent jämfört med i fjol. Jämförelsen är gjort utifrån antalet besök på sajten från årsskiftet fram till mitten av april.

– Våra uppfödare berättar att det är massor med folk som ringer till dem. Det finns inte valpar till alla, och många får sätta sig på väntelista, säger Hans Rosenberg.

Enligt honom agerar många av kennelklubbens medlemmar med försiktighet då det är osäkert hur situationen utvecklar sig under de kommande månaderna. 

– Däremot finns det säkert andra människor som tänker att de kan dra nytta situationen och tjäna pengar, som man gjorde på 2000-talet när chihuahuan kom och det inte fanns tillräckligt många. Då började människor smuggla in dem. Det är dock svårare nu på grund av de stängda gränserna, säger Hans Rosenberg.

Till föreningen Hundar utan hem, som räddar och omplacerar avlivningshotade hundar, har antalet intresseanmälningar fördubblats jämfört med ett normalläge, uppger ordförande Carina Olsson. I nuläget inkommer cirka 40 intresseanmälningar varje dag. 

– Vi arbetar för fullt med att hinna besvara dem alla. Vi placerar cirka 100 hundar i månaden. Det är vad våra hundplacerare, som intervjuar och kontrollerar dem som anmält intresse, hinner med, säger Carina Olsson.

Eva Porat, som äger ett par djurbutiker och är ordförande i Sveriges kattklubbars riksförbund, berättar hon i kontakter med flera uppfödare fått höra att kattungarna blir bokade fortare.

– Jag märker också av i mina djuraffärer att fler kunder skaffar hund eller katt nu. Vi tror att det kan handla om att man sitter hemma på ett annat sätt, eller att människors sommarsemestrar har gått åt skogen, säger Eva Porat.

Antalet registreringar av raskatter till förbundet är i år hittills fler jämfört med fjolåret. Enligt Eva Porat ska dock den siffran tolkas med försiktighet eftersom det kan bero på att katter registreras tidigare då uppfödarna fått mer tid. 

– Det är för tidigt att se en tydlig skillnad. Vi har haft problemet med viruset i samhället under några månader och att ta en kull på en katt tar sin tid. Precis som med allt annat i coronasvängen kan vi göra riktiga analyser först när det väl är över, säger Eva Porat.

”Sommarkatt” är ett etablerat begrepp för att beskriva en katt som överges efter sommaren. Kommer begreppet ”coronakatt” att skapas efter den här krisen?

– Förhoppningsvis inte. Förhoppningsvis förstår man att det är en ny familjemedlem som man ska dedicera djurets livslängd till.