Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 14:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/stor-forstorelse-efter-den-dramatiska-branden-i-goteborg/

Sverige

Stor förstörelse efter den dramatiska branden i Göteborg

Ett 70-tal personer fick lämna sina hem när det började brinna i huslängan i Tynnered. Foto: Marina Ferhatovic

När räddningstjänsten knackade på dörren trodde Monica Claesson, 78 år, att hon skulle vara borta i tio-femton minuter. I stället kommer hon få vänta i flera månader på att komma tillbaka till sin lägenhet på Rubingatan i Tynnered. 

– Det tog en lång stund innan det trillade ner att det är på riktigt, säger hon. 

Det luktar mer och mer bränt ju närmare man kommer huslängan på Rubingatan som eldhärjades natten till söndagen. På gräsmattan intill huset ligger takdelar och avspärrningsband.

Lägenheter i minst två trappuppgångar är vattenskadade och måste renoveras innan de boende kan återvända.

Monica Claesson har sovit två nätter i en samlingslokal på samma gata. Med sig har hon hundarna Sven, Asta och Nalle. Tillsammans fick de snabbt lämna lägenheten vid åttatiden på lördagskvällen. 

– De verkar inte ha påverkats speciellt mycket. Själv blev man helt förvirrad. När räddningstjänsten bankade på dörren stack jag mina fötter i ett par plastskor och rusade ut. Min granne stod där ute barfota. Vi trodde att det hela skulle ta max tio-femton minuter. 

Men branden spred sig snabbt och räddningstjänsten fick evakuera fem trappuppgångar. Det enda grannarna kunde göra var att se på medan brandmän kämpade mot lågorna. 

– Det började på översta våningsplanet och spred sig via vinden. Insatsen gick ut på att försöka begränsa branden i sidled. Det lyckades man med till slut. Men det blir tyvärr sekundärskador i form av vatten nere i lägenheterna, säger Svante Carlsson, insatschef vid Räddningstjänsten i Storgöteborg. 

Bild 1 av 2 Delar av taket som räddningstjänsten fick klippa upp för att stoppa branden.
Foto: Marina Ferhatovic
Bild 2 av 2 Vattenskadorna syns även inne i trapphuset.
Foto: Marina Ferhatovic

Nästa dag vid 15-tiden kunde räddningstjänsten lämna platsen och lämna över ansvaret till fastighetsägaren. 

En av balkongerna på översta våningen är helt utbränd. Det är där räddningstjänsten misstänker att det hade börjat brinna. På balkongen bredvid går det trots den sotiga rutan att urskilja en julstjärna och en julgran. 

Monica Claessons lägenhet befinner sig en våning under. Hon fick inspektera sitt hem igår men säger att hon var i chocktillstånd.

– Det enda jag minns var att de sa att det finns för mycket vattenskador och att jag inte kan bo där nu. Det var mycket att smälta. Samtidigt är det bara saker. Det enda jag tänker på är en gammal byrå och ett skåp som jag fått från mina farföräldrar. Hoppas de har klarat sig. 

I väntan på att försäkringsbolaget ska lösa ett tillfälligt boende stannar hon i samlingslokalen.

– Sorgen kommer över mig ibland, det går i vågor. Nu ser det ut som att det kan dröja ett halvår innan jag kan komma hem igen. Det är tufft. Samtidigt kan man inte göra något åt det.  

Hon gråter då och då men har också nära till skratt. Som när hon minns den våg av medmänsklighet som sköljde över de drabbade efter branden.

– Folk har verkligen ansträngt sig för att hjälpa till. En tjej kom ända från Järnbrott för att lämna köttbullar. Grannar kom med bullar, frukt och smörgåsar. Någon fixade en kabel så att jag kunde se på tv här.

Hon pekar på skorna hon har på sig – ett par splitternya, flera storlekar för stora, Nike-skor som hon har fått av en granne. 

– Vi har inte sån relation att vi dricker kaffe ihop men när det gäller, då kommer hjärtat fram.