Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 23:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/stor-lavinfara-pa-flera-hall-under-forsta-sportlovsveckan/

Sverige

Sol, vårkänsla och lavinrisk väntar sportlovsfirare

Bild 1 av 2 Det råder mycket farliga förhållanden i södra Lapplandsfjällen.
Foto: Erik Nylander/TT
Bild 2 av 2 Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Det är stor chans till sol för sportlovsfirarna i veckan.

Men i fjällen varnas det för laviner, hård vind och nederbörd. ”Mycket farliga förhållanden råder”, uppger Naturvårdsverket.

Rätta artikel

Det råder lavinfara på flera håll i norra Sverige under årets första sportlovsvecka. I södra Lapplandsfjällen beräknas risken för laviner som stor – en fyra på den femgradiga skalan. Det innebär att all vistelse i lavinterräng avrådes och att både spontant och mänskligt utlösta laviner är troliga.

”Mycket farliga förhållanden råder. Det har gått flera större laviner i området”, skriver Naturvårdsverket på sajten lavinprognoser.se.

Södra Lapplandsfjällen omfattar bland annat skidområdena Kittelfjäll och Saxnäs, populära bland topptursåkare och snöskoterförare. Lavinfaran beror på vind och drevsnö som samlats längs med sluttningar.

Betydande lavinrisk råder även i tre andra områden – Abisko/Riskgränsfjällen, Västra Härjedalsfjällen och Södra Jämtlandsfjällen, där Åre ingår. Laviner har observerats på Åreskutan, skriver Naturvårdsverket.

När det kommer till sportlovsvädret finns det stora chanser till sol i hela landet för skolungdomarna i Hallands, Jönköpings och Västra Götlands län som har ledigt denna vecka. 

– I morgon onsdag passerar ett snöfall över stora delar av landet men sen spricker det upp igen, åtminstone i Götaland och Svealand, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.  

I fjällen kan det förekomma en hel del snöbyar. Det kommer även att blåsa rejält på sina håll men variationerna är stora. Under tisdagen är klass 1-varningar för mycket hård vind med nederbörd utfärdade i Jämtlandsfjällen och Norra Lapplandsfjällen. 

Osäkra prognoser gör att det inte går att säga om någon särskild skidort kommer få extra bra väder men på många håll väntas sol. 

Längre fram i veckan får de södra och mellersta delarna av landet mest uppehåll med tidvis mycket sol men också växelvis moln. Tisdagen är kall men under morgondagen rör sig mildare luft över Sverige. 

– Det är mycket varmare än normalt för årstiden. Normalt brukar det ligga runt nollan men nu kommer vi upp i 4-5 plusgrader i södra Sverige och nattetid kan det ligga kvar runt 3-4 vilket är varmare än normalt. 

När kommer våren? 

– Svårt att säga för tillfället, vi är fortfarande tidigt in på säsongen. Den meterologiska våren är satt som tidigast 15 februari men då behöver vi sju dygn i sträck med temperatur över nollan och då blir det tidigast 22 februari. 

Enligt SMHI brukar våren komma till Malmö i slutet av februari. I Stockholm dröjer det vanligtvis fram till mitten av mars och i Kiruna brukar det bli vår först framåt maj. 

– Eftersom det kommer vara milt i veckan kommer det nog kännas som vår på ganska många ställen, även långt upp i landet, säger Jon Jörpeland.

I östra Skåne och Blekinge utfärdar SMHI under tisdagen varning för brandrisk. Det beror på att luften är torr och att fjolårsgräset blir lättantändligt, oavsett om marken är fuktig. 

– Det är inte helt ovanligt att de första gränsbrandsriskerna kommer såhär års. Det man får tänka på om man till exempel ska grilla är att se till att inte vara i närheten av grässtrån som sticker upp för då är det väldigt lätt att det sprids.