Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Stor minskning av poliser på gator och torg

Other: Maja Suslin/TT

Antalet poliser på gator och torg har minskat med elva procent på sex år. Många av de mest erfarna flyr yrket. För att lösa det akuta problemet vill justitieministern låta fler civilanställda avlasta utredande poliser. Det möjligheten är uttömd, menar polisfacket.

Andelen svenskar som säger sig ha utsatts för brott har ökat de senaste åren, och förtroendet för rättsväsendet har minskat, visar den senaste nationella trygghetsundersökningen från Brottsförebyggande rådet.

Samtidigt är polistätheten i Sverige i dag den lägsta på tio år. Det är framför allt poliser på gator och torg som blivit färre, visar siffror från polismyndigheten som DN tagit del av. 

Mellan december 2011 och februari 2018 minskade antalet poliser i så kallad yttre tjänst från 10.255 till 9.092. Det är en nedgång med 11 procent. Som andel av den stigande folkmängden motsvarar det en nedgång med 17 procent.

Läs mer: Så utsatt är svensken för brott region för region 

Poliser i yttre tjänst arbetar bland annat med brottsförebyggande verksamhet och ingripanden.

– Minskningen innebär att det blir otryggare för allmänheten, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Regeringen vill förstärka poliskåren kraftigt med en stor utbildningsskjuts. Fram till 2024 ska antalet anställda i Polismyndigheten öka med 10.000 är det meningen, varav två tredjedelar ska vara poliser.

Men det löser inte det akuta problemet med ett polisunderskott på gator och torg.

Läs mer: Polistätheten i Sverige den lägsta på tio år 

Därför flaggar justitieminister Morgan Johansson för att tillfälligt ta in fler civilanställda som kan hjälpa till med brottsutredningar, för att på det sättet frigöra utbildade poliser.

– I väntan på de nya utbildade kullarna tror jag att civila under en övergångsperiod kan fylla en del luckor, så att man på det sättet kan få ut fler i yttre tjänst.

– Jag vet att den nya rikspolischefen (Anders Thornberg, red:s am) också funderar på hur man ska göra under den här mellantiden. Här har vi en kontinuerlig dialog. Man får ta det från fall till fall. Jag vill inte ändra i något regelverk.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz är skeptisk till en sådan lösning:

– Det är mycket svårt att genomföra nu, för den omflyttningen har man redan gjort. Den var i fokus under omorganisationen.

Den kompetens som i dag finns bland dem som arbetar i så kallad inre tjänst, i huvudsak brottsutredningar, behöver vara kvar där, enligt Nitz. Om det fanns fler poliser att enkelt flytta ut från skrivborden hade man redan gjort det, tror hon.

Dessutom, menar den fackliga ledaren, är arbetsvillkoren i yttre tjänst sådana att många aktivt söker skrivbordstjänster.

– Hade man inte det utrymmet för byte av tjänst skulle man förlora ännu fler poliser.

Det är extra problematiskt att det ofta är de mest erfarna polistjänstemännen som slutar, vilket de intervjuade poliserna i artikeln här intill vittnar om.

Justitieminister Morgan Johansson vill göra polisyrket ”ännu mer” attraktivt.

– För 20–25 år sedan kunde man räkna med att en utbildad polis var kvar under hela yrkeslivet, men det kan man inte i dag. Vi måste ta höjd för det när vi utbildar fler, säger Johansson.

Numera finns en tämligen bred arbetsmarknad för skolade poliser. Många går till säkerhetsbranschen. En del rekryteras av kommuner.

Enligt Lena Nitz är det effektivaste ”snabbspåret” till att stärka blåljuspersonalen att locka tillbaka dem som slutat.

– Då har man färdigutbildade poliser som kan vara operativa från dag ett. Vi har en stor grupp före detta poliser som både kan och vill komma tillbaka om arbetsvillkoren blir bättre.

Ni vet det?

– Ja, vi har gjort vissa stickprovsundersökningar. Anledningen till att man slutar är inte att man inte vill vara polis, det är lönen och arbetsvillkoren

Nitz tror också att man skulle få loss stora resurser genom att dra ned på polisens pappersarbete. Studier har visat att poliser i yttre tjänst lägger mer än 25 procent av sin arbetstid på avrapportering.

Läs mer: ”Vi skulle behöva vara många fler för att göra skillnad på riktigt” 

Fakta.Polisen i Sverige

Polismyndigheten har totalt ungefär 30.000 anställda.

En tredjedel är civilanställda. De har blivit fler de senaste åren.

Två tredjedelar är poliser. De har blivit färre.

Av poliserna arbetar ungefär hälften i yttre tjänst.

Mellan 600 och 700 poliser per år har utbildats de senaste åren. Nästa år examineras 1.300.

Regeringen siktar på 10.000 fler polisanställda om sex år, varav två tredjedelar utbildade poliser.

I januari slöts ett nytt treårigt polisavtal med högre löner och tydligare karriärvägar för poliser i yttre tjänst.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.