Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Stor mututredning skakar Kriminalvården

Foto: Leif R Jansson / Scanpix

– Jag känner inte till någon annan misstanke om mutbrott inom statlig förvaltning i den här storleksordningen, säger överåklagare Gunnar Stetler. Även justitieminister Beatrice Ask är skarpt kritisk mot Kriminalvårdens dyra affärer.

I går släpptes en mutmisstänkt före detta toppchef inom Kriminalvården från häktet. Överåklagare Gunnar Stetler vid Riksenheten mot korruption betonar att misstankarna mot mannen har stärkts. Men han bedömer att mannen inte längre kan undanröja bevis och därför inte behöver vara häktad.

En företagare som har suttit anhållen i härvan släpptes också. Han är, tillsammans med en annan företagare, misstänkt för att ha betalat mutorna.

Stetler säger att han aldrig stött på en så omfattande mutmisstanke inom statlig förvaltning.

Hans bedömning bygger såväl på mutbelopp som den misstänkte mannens ställning. Mannen har, fram till sin pension för några månader sedan, haft en hög chefsposition inom Kriminalvården.

Enligt Gunnar Stetler misstänks mannen ha tagit emot belopp med ”sex nollor”, alltså mer än en miljon kronor. Han vill inte berätta exakt varför pengarna skulle ha betalats.

– I min värld brukar inte mutor förekomma utan anledning, är hans kommentar.

Brottsmisstankarna gäller affärerna kring byggandet av anstalterna i Haparanda, Östersund och Härnösand.

Kriminalvården har flera gånger fått kritik för att bryta mot lagen om offentlig upphandling.

År 2007 fick Kriminalvården hård kritik från Riksrevisionen för hur man skötte sina upphandlingar. Även justitieminister Beatrice Ask är mycket kritisk.

– Jag tycker att det har varit en dyrbar och svårgenomtränglig materia. Vi har ställt många frågor och inte alltid tyckt att vi har fått rätt svar, säger hon till DN.

I november i fjol beställde Beatrice Ask en revisionsrapport om Kriminalvårdens lokalförsörjning och upphandling.

– Rapporten ifrågasatte kostnadskontrollen och fann också avtal utan regeringens godkännande, berättar hon.

Justitieministern överlämnade rapporten till Riksrevisionen som efter egen utredning kontaktade åklagare.

Överåklagare Gunnar Stetler vill nu ha mer information från Kriminalvården om kostnadsutvecklingen av anstalterna.

– Vi kommer nu att genomföra förhör med ett antal personer inom Kriminalvården, från generaldirektörs nivå och nedåt, säger Gunnar Stetler.

Lars Nylén, generaldirektör på Kriminalvården, säger till DN att han under lång tid har arbetat tillsammans med den mutmisstänkte mannen och att han har haft fullt förtroende för honom.

– Jag har inte fått någon information om vad mutbrottet skulle bestå i, säger han.

Lars Nylén säger att det är svårt att säga vad som är dyrt inom Kriminalvården eftersom fängelserna är speciella byggnader som inte finns på någon marknad.

– Just nu har vi en översyn av rutinerna. Vi vill förstås förvissa oss om att vi betalar rätt pris, säger han.

DN har förgäves sökt den misstänkte före detta chefen. Hans advokat Rune Brännström meddelar att hans klient har yppandeförbud, men att han nekar till brott.

Rymningar orsak till nya anstalter

•Efter flera uppmärksammade fritagningar och rymningar från anstalter år 2004 har Kriminalvården satsat stora pengar på nya anstalter och häkten runt om i Sverige.

•Bland annat har tre nya säkerhetsbunkrar blivit klara. För några år sedan invigdes Salbergaanstalten, som med sina 342 platser är Sveriges största fängelse.

•År 2007 skrev Riksrevisionen i en rapport att upphandlingarna av en tillbyggnad till anstalten i Saltvik, utanför Härnösand, och nya anstalter i Östersund och Haparanda inte följde lagen om offentlig upphandling. Upphandlingen uppgick då till 209 miljoner kronor. Anstalten i Saltvik är nu färdig, medan byggena i Östersund och Haparanda har lagts på is.

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.