Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Stor ökning av anmälningar om våld i skolan

Johanna Jaara Åstrand.
Johanna Jaara Åstrand. Other: Christine Olsson/TT

Anmälningarna om fysiskt våld i skolan har ökat med över en fjärdedel hittills i år, i jämförelse med samma period 2016. Det visar nya siffror som Arbetsmiljöverket tagit fram för DN.

— Det här är en riktigt allvarlig signal och jag utgår från att man ­utreder orsakerna, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet.

Utslagna tänder, bortslitet hår och sparkar som leder till missfall. DN har granskat de anmälningar om allvarligt fysiskt våld i grund- och gymnasieskolan som kommit till Arbetsmiljöverket i år. Till och med slutet av augusti i år har 295 sådana anmälningar kommit in, vilket är en ökning med 28 procent i jämförelse med samma period 2016.

– Trenden i skolan verkar följa den allmänna utvecklingen när det gäller anmälningar om hot och våld i övriga arbetslivet, som vi har sett och som är ökande, säger Kristian Hansson, sakkunnig på Arbets­miljöverket.

Han säger att det inte går att veta om det rör sig om en ökad benägenhet att anmäla eller om våldet har ökat.

–  Men man kan misstänka att det rör sig om både och. Om vi ser en reell ökning av våldet så är det något man måste vara orolig för, säger Kristian Hansson.

Siffrorna från Arbetsmiljöverket visar på en stadig ökning av anmälningarna de senaste åren. Mellan 2012 och 2016 nästan fördubblades anmälningarna om fysiskt våld i grund- och gymnasieskolan – från 230 till 425.

DN:s granskning visar att över 70 procent av anmälningarna rör våld som begås av elever mot lärare ­eller annan skolpersonal. I flera av anmälningarna nämns att liknande våld skett tidigare – eller till och med på regelbunden basis.

Johanna Jaara Åstrand är ordförande i Lärarförbundet och säger att oavsett om ökningen av anmälningar beror på att fler anmäler eller en faktisk ökning av våldet, så visar det på en oacceptabel situation.

– Varje anmälning är en allvarlig händelse och när vi nu med hjälp av er undersökning kan se att det ökat så mycket så är det ett tecken på att inte tillräckligt görs för att lärare och elever ska må bra i skolan. Det här är en riktigt allvarlig signal och jag utgår från att Arbetsmiljöverket utreder vilka orsakerna är, säger hon.

Efteråt får hon värk och senare konstateras att hon fått ett missfall.

Flera anmälningar beskriver hur lärare och annan personal blir skallade, får hår bortslitet och örfilar och knytnävslag. En anmälan beskriver hur en elev sparkar och slår en lärare. När annan personal griper in tar eleven tag i håret så att det lossnar. Anmälan avslutas med att konstatera att det är andra gången den veckan läraren får ta emot slag och sparkar av eleven.

I ett annat fall försöker en gravid pedagog stoppa ett bråk mellan två elever, som slår och knuffar henne i magen. Efteråt får hon värk och senare konstateras att hon fått ett missfall. I anmälningarna beskrivs också våld mellan elever. En anmälan beskriver hur en elev tar stryptag på en yngre elev och att detta har hänt flera gånger.

Läs också: Flera skolor vill jobba våldsförebyggande

Johanna Jaara Åstrand säger att skolan inte kan kompensera för samhällsbrister som socialt utsatta områden och segregation, men att skolan måste använda resurser för att säkerställa att skolan är en trygg plats.

– Jag kommer kontakta Arbetsmiljöverket och höra efter vad deras bild av ökningen är. Det ska vara nolltolerans av våld på landets skolor och DN:s genomgång visar att så är det inte.

Kristian Hansson säger att Arbetsmiljöverket inte har analyserat anmälningarna, men att de kommer att ligga till grund för myndighetens bedömning av hur deras resurser ska prioriteras.

– Det är en viktig pusselbit för oss i bland annat hur mycket inspektioner ska vi göra i skolan, om vi ska ha någon informationskampanj eller liknande, säger han.

Anmälningar om fysiskt våld i skolan

Statistiken kommer från Arbetsmiljöverket och avser anmälningar om fysiskt våld i grund- och gymnasieskolan, som räknas som allvarliga. Anmälningarna gäller både fysiskt våld mellan elever, mellan elever och lärare och till exempel mellan vårdnadshavare och lärare.

Exempel ur anmälningar:

”Eleven ville ut, jag sa och gestikulerade nej och backade undan. Eleven reste sig snabbt och slog ett knytnävsslag mot min kind så att en liten del av min tand sprack.”

”Elever delar en sax. De kastar initialt saxdel mot träd. En elev kastar saxdel in i samling med elever. Saxdel rispar elev vid tinningen.”

”Jag stod i ett förråd och eleven kom in och började slå. Allt gick snabbt och jag kunde inte backa undan, utan kunde bara försöka skydda mig. Mellan fyra till sex slag i bakhuvudet, något slag mot pannan och många slag över nacke och rygg. Totalt gissar jag på 15–20 slag. Eleven avbröt själv när han ansåg sig färdig och gick ut och jag kunde tillkalla personal och stänga in mig i förrådet tills annan personal lockat in honom till annan aktivitet.”

Källa: Arbetsmiljöverket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.