Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Stor ökning av asylsökande väntas

Migrationsverket planerar för att det kan komma upp till 69 000 asylsökanden nästa år, vilket är långt fler än de senaste åren.

Men det är, enligt myndigheten, inte lätt att göra en exakt prognos. Många väntas komma till Sverige på flykt från konflikten i Syrien, och det finns osäkerhet kring hur många som lyckas ta sig ända hit.

Prognosen ligger därför i intervallet 52 000–69 000 asylsökanden under 2014.

Samtidigt bedömer Migrationsverket att många fler än väntat kommer till Sverige i år. I somras skrev myndigheten ned sin prognos från 54 000 personer till 46 000.

Men sedan i september har det kommit hit i snitt 1 800 personer i veckan. Bedömningen är nu att 56 000 asylsökanden anländer under 2013.

Bland annat ökar antalet båtflyktingar som reser från Libyen: syrier, statslösa, eritreaner och somalier.

– Tidigare var det väldigt svårt att ta sig till Europa. Många kom till Egypten och stannade där. Men i och med att Mursi avsattes är de syriska flyktingar inte välkomna där, säger Anders Danielsson, Migrationsverkets generaldirektör, till TT.

Ökningen innebär att det behövs fler boenden än väntat. Migrationsverket kommer att påbörjar en ny upphandling för att få loss fler platser.

Dessutom måste kommunerna ta emot fler av dem som får stanna, enligt Danielsson. I slutet av året väntas 8 000 personer som har fått uppehållstillstånd vara kvar i mottagningssystemet.

– Någonstans landar det i brist på bostäder, eller brist på vilja. Det gör att individen får svårare att anpassa sig till samhället, säger Danielsson.

Mellan 2003 och 2011 kom det hit mellan 18 000 och 36 000 asylsökande varje år. Förra året anlände omkring 44 000 asylsökande hit.

Sverige är nu, efter Tyskland, det land i Europa som tar emot flest asylsökande. Danielsson vill gärna lyfta flyktingfrågan från svensk myndighetsnivå.

– Europas statschefer borde ta varandra i hand och säga att nu gör vi något gemensamt, säger han, och fortsätter:

– Vi skulle kunna göra så mycket mer. Kom ihåg att de människor som flyr är de som har resurser. Många fastnar i stället i läger i Jordanien, Libanon och Turkiet.

Migrationsminister Tobias Billström, M, menar att det ökade antalet asylsökande har att göra med utvecklingen i Syrien.

– Ingen som ser bilderna som vi dagligen får via medierna kan bli annat än berörd av det här, säger migrationsminister Tobias Billström till TT.

Situationen i närområdet försämras också vilket gör att människor är mindre intresserade av att stanna kvar, framhåller han.

– Sverige tar ett stort ansvar för de människor som flyr undan våldet i Syrien, men vi måste på ett helt annat sätt börja arbeta med de här frågorna i EU.

Det är orimligt att två länder, Tyskland och Sverige, tar emot två tredjedelar av alla syrier som flyr kriget, anser Billström.

EU-kommissionären Cecilia Malmström, FP, delar Billströms uppfattning.

– Vi är 28 länder i EU och väldigt få tar ett flyktingansvar i dag. Jag tycker att många fler länder kan göra mer, säger hon.

Finns det en möjlighet för kommissionen att agera hårdare eller är det medlemsstaterna själva som måste vara drivande?

– Kommissionen kan ju samordna och underlätta och vi kan trycka på och lägga fram konkreta förslag, men vi kan ju aldrig tvinga medlemsländerna att ta emot. De måste ju fatta de besluten, naturligtvis — det är den ordningen vi har, säger Malmström.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.